Zilele acestea, un prieten bun se duce la Ierusalim. Eu nu am ajuns acolo încă, însă am petrecut în primăvară un city break la Tel Aviv, oraș care a urcat lejer în topul preferințelor mele. Așa că se impunea să scriu două vorbe și despre această destinație. Deci, ce să faci în Tel Aviv?
Din punct de vedere al obiectivelor turistice, nu aș putea spune că este un oraș prea bogat, însă este un oraș plin de viață, un mix de vechi și nou, care câștigă multe puncte datorită plajei și a mâncării.
M-am plimbat pe străduțele pitorești ale cartierului yemenit, am savurat cu ochii și gustul aleile pieței Carmel, am mers zilnic la plaja plină de oameni frumoși și sportivi, am descoperit clădirile din Old Jaffa și mi-am clătit privirea cu clădirile noi de pe faleză. Iar scurtul meu sejur mi l-am încheiat cu o cină în marina Herzliya, o suburbie de lux a Tel Avivului.


Old Jaffa
Ca orice zonă veche de metropolă, aerul de aici este unul boem. Este un furnicar de turiști și localnici, cu străduțe întortochiate și înguste, magazinașe, cafenele și restaurante și o piață de vechituri (sau hai să le zicem mai elegant, antichități) destul de dezvoltată, unde poți să găsești tot felul de comori, dacă ești amator de așa ceva. Tot în această zonă sunt o biserică faimoasă, Sf Petru și Marea Moschee, dar și un pod al dorințelor decorat cu toate semnele zodiacului. Legenda spune că dacă pui mâna pe semnul tău, privind spre mare și îți pui o dorință, atunci aceasta se va îndeplini.



Cartierul Yemenit
Tot din categoria orașului vechi, ceva mai nou, însă, decât Jaffa, este cartierul yemenit care, mie, personal, mi-a plăcut cel mai mult. Nu are ceva anume, însă plimbarea pe străduțele lui pitorești și opritul la unul din restaurantele (multe de familie), unde poți încerca preparate yemenite (eu am mâncat jachnun și o incredibil de bună supă yemenită) sunt suficiente pentru a te face să te bucuri de loc. Acesta mărginește faimoasa piață Carmel, un fel de Obor mai aromat al Tel Avivului. Magazine de tot felul, tarabe cu condimente, fructe, suveniruri, dulciuri, nuci, obiecte de uz casnic, și lista poate continua. Pierde-te pe alei, mănâncă de la gherete cu street food, și ia-ți acasă suveniruri gustoase (sigur, poți plac și cu magneți & co, dar de ce să nu pleci cu mixuri de condimente, halva și curmale?!).



Zona nouă
Aici este plin de zone verzi, o îmbinare de clădiri clasice și moderne și restaurante și cafenele la tot pasul. Prin toate ghidurile turistice se vorbește despre bulevardul Rothschild, cu o pietonală în mijloc, care este drăguț, dar, sincer, nu înțeleg de ce este considerat obiectiv turistic. Teatrul Național este poate unul din obiectivele de vizitat din această zonă. La fel și Muzeul de Artă Modernă, singurul muzeu pe care l-am vizitat în scurtul meu city-break. Teatrul l-am văzut pe afară (stăteam chiar lângă el), iar muzeul nu m-a impresionat în mod special. Dacă vă nimeriți la Tel Aviv într-o vineri, mergeți la Dizengoff Center, un mall ale cărui culoare se transformă în fiecare sâmbătă în alei de street food, unde poți mânca de la lipii cu labneh (una din cele mai bune chestii pe care le-am mâncat în Israel), la mâncare gătită de luat acasă.




Și altele…
Mai sunt ceva muzee, ceva împrejurimi ale Tel Avivului pe care ghidurile le menționează, însă eu nu am apucat să le descopăr, așa că nu vă spun despre ele.
Era să uit de portul vechi, în care am ajuns într-o seară pentru cină. Este și acest un loc de promenadă și pierdut timpul foarte bun.
Din Tel Aviv poți lua excursii de o zi la Ierusalim. Se dădea un pic cu bombițe prin zonă, așa că am sărit peste Ierusalim de data asta. Sper ca data viitoare să îl pot vedea. Am fost, însă, într-o vizită la Haifa, pentru a vedea faimoasele grădini Bahai, pe care vi le recomand cu încredere. Drumul durează cam o oră cu trenul, iar de la gară poate că luați un taxi. Eu m-am văzut acolo cu niște prieteni care m-au preluat. Deși, sunt convinsă că găsiți și excursii organizate din Tel Aviv. La nivelul cel mai de sus se poate intra oricând gratuit pentru a vedea cum ți se desfășoară sub picioare 19 niveluri de grădini perfect întreținute. Poți, însă, să te înscrii pe site-ul lor pentru un tur ghidat, la fel de gratuit, dar care începe la ore fixe în funcție de limba aleasă, care este chiar interesant și merită rezervat.


