Mă știți. Nu sunt eu tocmai cea care să mă împiedic în criterii de sănătos & co, pentru mine sunt importante alte criterii, cum ar fi gustul și ușurimea în executare, dar nici nu gătesc bălării. De curând am găsit rețeta aceasta, cu mici modificări față de ce vă prezint vouă, și am încercat-o.
Vă zic de la început plusurile și minusurile și vă las pe voi să decideți. Este o rețetă 100% vegană și chiar sănătoasă, având în vedere că falafelul este gătit la cuptor, nu prăjit. Aici vine și minusul pentru că nefiind prăjite, chifteluțele de năut nu sunt crocante la exterior.
Falafel cu verdețuri
INGREDIENTE:
Falafel
- 2 căni năut fiert
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură mărar
- 1 legătură coriandru
- 1 legătură mentă
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță semințe de coriandru măcinat
- 1/2 linguriță chimion măcinat
- 1 lingură făină de năut sau de grâu (opțional)
Sos
- 1/2 cană tahini
- 2 linguri suc de lămâie
- coaja rasă de la o lămâie
- 2 lingurițe mentă uscată
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță ardei iute uscat măcinat
PREPARARE
Eu aveam în cămară o pungă de năut uscat, așa că l-am folosit pe acesta. L-am lăsat câteva ore bune la înmuiat în apă rece și apoi l-am fiert cu o linguriță de bicarbonat care să ajute la fierbere și ruperea stratului exterior al boabelor. Însă puteți folosi năut gata fiert, de la conservă.
Într-un robot se adaugă toate ingredientele de falafel. Dacă textura este prea umedă, se adaugă o lingură de făină, fie de năut, fie de grâu. Se mixează totul bine și se formează chifteluțe, udându-vă mâinile din când în când ca să vă fie mai ușor să formați chiftelele. Se așază pe foaie de copt pe tavă și se dau la cuptorul încins la 200oC pentru 15-18 minute.
Între-timp se prepară sosul de tahini. Se pun toate ingredientele în blender și se amestecă. După ce s-au omogenizat ingredientele se adaugă treptat câte o lingură de apă rece până se ajunge la o consistență ceva mai lichidă, numai bună pentru un sos pe care să îl puneți peste falafel.
Puteți se mâncați falafelul simplu, doar cu sosul de tahini, cu o salată alături sau pus în sandvișuri ori lipie. Eu l-am mâncat simplu, cu niște ridichi alături.