călătorii

10 LUCRURI DE ȘTIUT ÎNAINTE DE A PLECA ÎN ARGENTINA

La Biela Buenos Aires

Când am aflat de excursia din Argentina, în care ajungeam de la Buenos Aires până în cel mai sudic oraș al planetei și înapoi în Nordul țării la cascada Iguazu, mi s-a părut ceva chiar cool. Să ajungi la capătul lumii… Dar m-am mai și întors și am zis să scriu măcar primul articol despre Argentina, cel de început: ce trebuie să știi înainte de a pleca în țara tangoului.

Nu îți trebuie viză

Practic te sui în avion și aterizezi la Buenos Aires sau prin altă parte, că e suficient de mare țara, având nevoie doar de pașaportul valabil.

Hainele

Dacă plănuiți să străbateți țara de la Nord la Sud, ca mine, atunci trebuie să împachetați pentru toate anotimpurile. Iguazu este aproape de tropice și temperaturile și umiditatea sunt ridicate, la Buenos Aires este mai curând o climă mediteraneeană, iar în Patagonia, nici în miezul verii nu trece temperatura de 13-14 grade, și în apropierea ghețarilor este chiar frig, evident.

Banii

Dubios acest capitol și nu am înțeles cum funcționează din punct de vedere economico-fiscal. Există două cursuri de schimb: cel oficial, de la bănci, și cel neoficial, de la casele de schimb și particulari. Iar diferența este aproape de la simplu la dublu. Dacă schimbați bani la bancă, dacă extrageți cash de la ATM sau dacă plătiți cu cardul, cursul este prost. Pe de altă parte, dacă schimbați bani la casele de schimb sau pe unde apucați (persoane private, magazine oarecare, restaurante – eu am schimbat la farmacie o dată), cursul este chiar avantajos. Și dacă vă trimiteți bani pe Western Union beneficiați de același curs bun. Revolut-ul are un regim special. Deși în primă fază se trage de pe card suma la cursul oficial, după un timp, de la o zi la o săptămână, o parte din bani reintră în cont, ajungând aproape de cursul avantajos. Se pare, totuși, ca la cardurile Revolut Visa nu a funcționat sistemul, ci doar la Mastercard, vorbeau oamenii din grup.

Prețurile

Sunt chiar accesibile, mai mult sau mai puțin ca la noi, iar salariile sunt și ele destul de similare. Da, fripturile sunt mai ieftine decât la noi, clar. Uber-ul costă cam ca pe la noi și la supermarket este tot comparabil.

Prizele

Sunt diferite de ale noastre, însă în toate hotelurile în care am stat erau prize multifuncționale în care intrau și ștecherele europene. Totuși, dacă aveți un adaptor, nu strică să îl luați cu voi pentru că sunt locuri precum restaurantele, de exemplu, sau mai știu eu pe unde vă puteți cabla, care nu au decât prizele standard din Argentina.

Sandvișul choeripan – una din chestiile bune din Argentina

Mâncarea

A fost destul de dezamăgitoare, din păcate. Nu condimentează, nu sărează carnea și mâncarea în general. Dar mai multe despre mâncare, în curând (sper!), în vlogul dedicat.

Infrastructura

La acest capitol stau foarte bine, au drumuri foarte bune. În Buenos Aires, însă, în ciuda infrastructurii, tot este un trafic destul de aglomerat. În plus, Capitala este aproape zilnic scena diverselor proteste care blochează traficul în diverse locuri, așa că este bine să îți iei un timp de tampon, mai ales dacă trebuie să ajungi la aeroport.

Și da, am prins și noi un protest live

Aeroporturile

Sunt două în Buenos Aires, în principiu unul pentru zboruri interne și altul pentru zborurile externe, dar mai ales dacă aveți zboruri interne, fiți foarte atenți pe care aterizați, pentru că sunt șanse să ajungeți pe cel internațional cu un zbor intern și viceversa.

Securitatea

Am auzit și eu multe povești despre cât de nesigure sunt țările din America Latină. Am fost deja în 5 țări din acea zonă și nu prea am simțit-o pe pielea mea. Totuși ni s-a spus să fim atenți la genți, că vin pe scutere și le smulg, să nu lăsăm telefoanele la vedere pe masă și tot așa. Și noi ne-am conformat și eu vă transmit mai departe informația.

Telefonul

Ca peste tot, mi-am luat sim local. Și a fost o întreagă tevatură. La magazinele companiilor de telefonie nu au sim-uri. Sim-urile trebuie să ți le iei de la chioșcurile de pe stradă cu dulciuri, apă, etc. Te întorci apoi la Moviestar să îți activeze sim-ul. După care te întorci din nou la chioșc să pui bani pe cartelă. Și dacă stai mai mult, ar fi cazul să îți pui aplicația lor pentru a-ți reîncărca cartelele.

Floralis Generica – simbolul Buenos Aires-ului

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.