călătorii

10 LUCRURI DE ȘTIUT ÎNAINTE DE A PLECA ÎN VIETNAM

ce sa vizitezi in vietnam

Acum 10 ani, când se punea pentru prima oară problema să ajung în Vietnam, eram convinsă că și acesta este plin de temple spectaculoase precum cele din Cambodgia. Nu e așa. Și nici nu am mai ajuns atunci. Dar am ajuns acum și vreau să vă spun câteva chestii pe care este bine să le știți înainte de a pleca în Vietnam.

1. Îți trebuie viză

Este o formalitate, ca în majoritatea țărilor. Se obține online de aici și costă 25 dolari. Ca pentru multe vize, trebuie să ai o adresă de hotel pe care să o menționezi în formular. Viza îți vine pe mail în câteva zile și ai dreptul la o singură intrare. Dar nu poți să te sui în avionul spre Vietnam fără viză.

2. Țară comunistă

Vietnamul este o țară comunistă, cu un comunism destul de lejer. De fapt, singurul loc unde se observă comunismul este în clădirile oficiale, în rest, totul pare relaxat. Poate de aia sau poate că așa era esența lor (până la urmă comunismul nu e atât de vechi), vietnamezii nu sunt religioși.

3. Prețurile

Sunt cam ca la noi, poate o idee mai ieftine, dar nu vă imaginați că umblă cățeii cu covrigi în coadă. Nici măcar cu boluri de orez. Poți merge atât cu dolari, cât și cu euro, nu strâmbă din nas la niciunii la casa de schimb sau poți să scoți direct de la bancomat. Unele bănci percep comision, altele nu, dar în magazine mai mari poți plăti direct cu cardul. În cele mai mici îți percep un comision de 3% la plata cu cardul.

4. Made în Vietnam

Vietnamul este pe primul loc în lume la producția de caju (care e mare, grăsun și delicios), pe primul loc la producția de piper negru, pe locul doi la producția de cafea după Brazilia (pe bune?! Voi știați că Vietnamul este așa mare producător de cafea?!) și pe locul 4 la producția de orez.

5. Circulația

E haos. Ca în multe locuri din Asia. Hanoi, capitala, este un furnicar de scutere care nu respectă semaforul. De fapt, am observat că în general semaforul este doar pentru mașini. Iar de traversat, traversezi precaut, cu tupeu. Chiar să intre în tine, nu o vor face. Poate vor încetini, dar cel mai sigur te vor ocoli. La scutere mă refer. Mașinile sunt ceva mai civilizate. Mai civilizat este traficul și în Saigon, capitala economică a țării. În orășelele mai mici, e undeva pe la mijloc.

6. Telefon

Ca peste tot, mi-am luat sim local care a costat aproximativ 7 Euro și mi-a ajuns din plin pentru cele două săptămâni petrecute în Vietnam, timp în care l-am folosit intens și am făcut și hotspot pentru alții.

7. Comerțul

Târguitul la tarabe și magazine este la ordinea zilei. Chiar dacă în magazine prețul este fix (și nu mă refer aici la supermarketuri, evident), nu strică să ceri să ți-l dea mai ieftin. Uneori chiar ai impresia că ai făcut o afacere foarte bună. Până vine colegul de autocar și îți spune că a luat același obiect pentru un preț și mai mic de la un alt magazin…

8. Restaurantele

Sunt și multe localuri cu mobilier normal, însă majoritatea locurilor de luat masa, de băut cafeaua, de băut orice sunt parcă făcute pentru liliputani. Da, și ei sunt mai mici decât noi, dar chiar și pentru ei sunt toate joase. Scăunele de copii, mese la fel, de stai cu genunchii în gură în timp ce încerci să mănânci.

9. Drumurile

Vietnamul este mare. Ne-am deplasat cu avionul de câteva ori ca să putem ajunge în câteva din orașele sale principale. Însă nici autostrăzile nu sunt rele. Ba din contră, stau foarte bine la capitolul drumuri.

10. Prizele și hotelurile

Nu ai nevoie de adaptor pentru priză. Hotelurile sunt destul de bune. Dar în Saigon, la un hotel foarte bine cotat, am avut surpriza ca tot grupul să fie cazat în camere fără ferestre. Deci, dacă vă rezervați singuri hotelurile, aveți grijă să vă interesați cum sunt camerele. Mie, până acum, nici prin cap nu mi-ar fi trecut că la un hotel de 4 stele pot fi astfel de camere.

Frumoasă camera de hotel… dacă ar fi avut și fereste, ce bine ar fi fost!

Citește aici și despre lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de a pleca în Mexic.

3 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.