A trebuit să iau pentru niște poze un cartof dulce. Vreau să recunosc că acesta nu este leguma mea preferată. Așa că îl tot țineam prin cămară, gândindu-mă ce să fac cu el. Până la urmă decisesem să îl fac prăjit, punând peste el multă telemea rasă, ca să îi mai tăi din dulceață (dacă sunteți pe aici de ceva vreme, știți deja că detest mâncărurile dulci). Dar zilele trecute, căutând altceva, am dat peste o rețetă de chec cu cartof dulce. Și cum aveam în casă toate ingredientele, m-am decis să îl fac. Pentru „de dimineață”, vorba reclamei, mai ales că mie îmi place să îmi încep ziua cu carbohidrați dulci.
Rețeta este simplă și rezultatul este un fel de turtă dulce numai bună pentru acest sezon, așa că m-am gândit să o împărtășesc cu voi.
Chec cu cartof dulce
INGREDIENTE
- 1 cartof dulce măricel
- 200 ml lapte de cocos (eu am folosit din acela la conservă, care este mai consistent, nu cel la cutie de carton care este foarte apos)
- 280 g făină
- 1 pliculeț praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 200 g zahăr brun
- 1/2 cană ulei (de floarea soarelui sau sâmburi de struguri)
- 2 ouă
- condimente după gust (scorțișoară, nucșoară, cuișoare, cardamom – eu am pus cam jumătate de linguriță de scorțișoară, 2 cuișoare, 1/5 dintr-o nucșoară dată pe răzătoare și vreo 8 păstăi de cardamom zdrobite – doar semințele)
PREPARARE
Cartoful se curăță și se taie bucăți mici. Se pune la fiert cu laptele de cocos și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie și laptele scade și devine cremos. Se lasă la răcit. Cartoful fiert cu cocosul se face piure și se adaugă ingredientele ude (ouă, ulei). Ingredientele uscate se amestecă separat. După ce cartoful s-a mixat cu ouăle și uleiul, se adaugă ingredientele uscate mixate și se amestecă bine.
Se tapetează o formă de chec cu ulei și făină și se toarnă compoziția. Se dă la cuptorul preîncins la 180oC pentru aproximativ o oră. Se verifică cu scobitoarea (dacă scobitoarea înfiptă în chec iese curată, atunci checul cu cartof dulce este gata). Se lasă la răcit în tavă.
Sugestie: Poate fi glazurat cu brânză mascarpone frecată cu zahăr pudră (vanilat) sau cu ciocolată neagră ori albă topită. Eu am preferat să îl las ca atare, având în vedere că îl voi mânca în următoarea săptămână la micul dejun cu ceai. Dar poate fi și un desert light, pe care, pentru că azi este duminică, l-am împerecheat cu un pahar de vin dulce, de desert.
Încearcă și checul cu dovleac.