călătorii

CE SĂ VIZITEZI ÎN PERU 1 – LIMA ȘI CUSCO

peru

Orice călătorie în Peru începe în Lima, singura capitală din America de Sud care se află pe malul mării. Mai bine zis al oceanului. Și, evident, orice călătorie în Peru trebuie să includă o vizită la Machu Picchu, care începe în Cusco. Despre faimosul sit, data viitoare, însă. În acest episod mă voi referi doar pe Lima și Cusco.

Ce să vizitezi în Lima

Capitala Perului este al doilea cel mai mare oraș situat într-un deșert, după Cairo și una din cele 7 capitale ale lumii locuite permanent de 2000 de ani alături de Mexico City, Roma, Atena, Damasc, Cairo și Ierusalim. Are 10 milioane de locuitori, care se întind de la malul mării, unde prețul caselor este extrem de scump, până pe dealurile din suburbii, unde veneticii trăiesc în mahalale mizere, cu prețul apei de câteva ori mai scump decât în cartierele centrale ale Limei. Orașul este împărțit în sectoare, ca Bucureștiul, fiecare cu primar propriu și taxe proprii, iar sectoarele mai spălate, cu taxe mai mari, au parte de spații verzi și curățenie mai bună ca în altele.

Evident că poți să te plimbi și prin cartiere precum Berceniul nostru, dar de ce ai face-o? În Lima este de vizitat o zonă destul de restrânsă, care include centrul vechi și cartierele Miraflores și Barranco. Probabil că două, maximum trei zile în Lima sunt suficiente.

Faleza din Miraflores

Deși aflată pe malul oceanului, părerea mea este că Lima nu este un loc pentru plajă și baie, având în vedere că apa are undeva pe la 15 grade. Totuși, localnicii se bălăcesc, surferii se bucură de valuri, și undeva în nordul orașului sunt și ceva plaje.

Pe la începutul secolului 20, în zona Miraflores, aflată la apă, erau resort-uri de vacanță, în vreme ce orașul începea acolo unde acum este centrul istoric. Acum Miraflores este un cartier bogat al Capitalei, modern, dar nu prea frumușel.

Alături de el este cartierul Barranco, pe care l-aș putea descrie ca un Primăverii mai artistic. Dacă mă mai întorc vreodată în Lima, aici mi-ar plăcea să locuiesc. Este un loc cu străzi frumoase, cu vegetație frumoasă, cu arhitectură frumoasă și foarte multe opere murale ale artiștilor contemporani.

Centrul istoric se învârte între Plaza San Martin, centrul din perioada republicană, adică undeva pe la începutul secolului 20 și Plaza Mayor, centrul din perioada colonială. Tot în această zonă sunt de vizitat și catacombele de sub biserica-mânăstire San Fancisco, un cimitir ce răspundea credinței cum că rămășițele pământești trebuie îngropate sub biserici.

Peru este faimos pentru mâncarea sa, iar ceviche-ul aici a luat naștere. Lima, la rândul ei, se află în topul capitalelor lumii cu cele mai bune restaurante. Sau, mai bine zis, se afla. Înainte de pandemie erau 200 mii de restaurante în tot Peru, din care un sfert doar aici, acum, însă, conform statisticilor guvernamentale, s-au închis mai mult de o treime în toată țara.

O oprire în Cusco

Patrimoniu cultural Unesco, Cusco a fost capitala Imepriului Incaș și este un loc ce mustește de istorie.

Cusco, aflat la 3500 m altitudine este locul unde îți poți face aclimatizarea dacă vrei să pornești în trekking prin Anzi. Este o călătorie de 4 zile pe care o poți face prin munți până să ajungi la Machu Picchu. Dacă nu ai chef, însă, de această aventură, tot trebuie să ajungi în Cusco pentru a porni apoi spre una din cele 7 minuni ale lumii moderne. Asta înseamnă că este posibil să experimentați simptomele răului de altitudine și lipsei de oxigen.

Clădirile coloniale și bisericile spaniolilor au fost construite din pietrele rămase din dărâmarea palatului și clădirilor incașe. Muzeele din Cusco vorbesc despre istoria locului, iar deasupra orașului aflat într-o vale, tronează alte situri arheologice din vremea precolonială, din care Sacsyhuman este cel mai important.

Multe din poveștile acelei culturi au fost consemnate de scriitorii cu care conquistadorii au venit, astfel încât ghizii te poartă într-o lume de mult pierdută, unde construcțiile erau grandioase, aurul strălucea pe pereții palatelor și lupta pentru putere era la fel ca în zilele noastre.

Și să nu uităm de piața din Cusco, care este o destinație în sine. În perioada aceasta era cam trist, având în vedere că multe tarabe erau închise, dar chiar și așa, locul este un spațiu ce reunește vânzători de mâncare gata făcută, sucuri de fructe proaspăt stoarse în fața ta, fructe și legume, suveniruri, dar și obiecte ritualice folosite într-o cultură dependentă de ceremonii spirituale.

Ce e bine să știi înainte de a pleca în Peru: aici.

2 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.