Săptămâna trecută mi s-a pus pata că vreau să fac un borș de sfeclă rusesc. Nu sunt eu mare ciorbăreasă, dar uneori am astfel de pofte. Și am început să mă documentez de rețete pe net, însă am întrebat-o și pe Mihaela de rețeta ei, pentru că era cea mai apropiată de Rusia din cunoștințele mele. După o documentare temeinică, am ajuns la borșul de sfeclă de mai jos, de care, de altfel, sunt foarte mulțumită.
E interesant cum suntem totuși așa de aproape de Rusia, dar mâncarea lor nu ne este chiar atât de familiară. Întreabă pe oricine ce sunt tortelinile și va ști, dar dacă întrebi de pelmeni sunt șanse mari să nu aibă habar. Nici restaurante de profil nu prea sunt, așa că nici gusturile mele nu se aliniază la cele locale, probabil, mai ales că încă nu am ajuns la Moscova sau prin zonă. Iar când o să ajung, pe lângă White Rabbit, voi vrea să mănânc și în bodegi locale, pentru a le înțelege preferințele culinare. Până atunci, însă, mă rezum la gustul care mă satisface pe mine, din paleta mea de gusturi formate. Așa că cei ce știți mai multe decât mine într-ale bucătăriei rusești, vă rog să nu aruncați cu roșii după mine dacă vi se pare că rețeta nu e tocmai perfectă.
Borș de sfeclă
INGREDIENTE (6 porții):
- 500 g carne de vită cu os
- 3 cartofi
- 1 sfeclă mare
- 2 morcovi medii
- 1 ceapă mare
- 4 căței de usturoi
- 2 frunze de dafin
- 3 linguri pastă de tomate
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- 1/2 lămâie sau după gust
- smântână
- mărar
- sare, piper
PREPARARE:
Carnea se porționează în bucăți mici și se dă un clocot. Se aruncă apa și se pune din nou la fiert cu sare, piper și frunzele de dafin.
Cartofii se curăță și se taie cuburi. Sfecla și morcovii curățați se dau pe răzătoare sau se trec prin robot. Eu am folosit răzătoare mare a robotului pentru sfeclă și cea mică pentru morcov. Ceapa se toacă mărunt, usturoiul se zdrobește.
Când carnea este destul de moale, se adaugă cuburile de cartof în supa de vită. Între-timp se călesc în tigaie cu ulei sfecla, morcovul, ceapa și usturoiul. Când au fiert și cartofii, se adaugă legumele sotate în supă și pasta de tomate. Se mai lasă 5 minute la fiert ca să se întrepătrundă aromele și se potrivește de gust cu zeama de lămâie, sare și piper.
Se servește cu smântână și mărar proaspăt.
Vă las mai jos și video-ul pas cu pas de pregătire.
Un proverb rusesc confirmă că: “Dacă ai o so¬ţie bună şi un borş gras, te poţi con-si¬¬de¬ra fericit!”. Borşul, aşa cum îl defineşte ulti¬mul Larousse Gastronomique (2004), este o ciorbă provenită din Eu¬ropa de Est, răspândită mai ales în Polonia şi în Rusia. Eu prepar acest borş cu pui și sfeclă şi dacă aţi mâncat vreodată să ştiţi că este un preparat pe care trebuie să îl încerci măcar o dată în viață, este hrănitor și revigorant, perfect în sezonul rece.
Multă sănătate tuturor!