Hai că anul ăsta, mai mult ca niciodată, m-am pus pe făcut murături. Și, evident, trebuie să mă plâng că nu am unde să le depozitez. Deci am făcut doar câte un borcănel, două, așa, de poftă. V-am zis mai deunăzi despre ardeii iuți murați. Astăzi, însă, vin cu fructe murate și niște ceapă, pe care le-am și prezentat de dimineață în emisiune la Neața.
Avem, pe de o parte, lămâile confiate, mai curând decât murate, făcute după rețeta lui chef Joseph Hadad pe care o găsiți în cartea biografică.
Dar mai avem și mure murate în oțet cu mirodenii și ceapă murată în suc de citrice.
Mure murate
INGREDIENTE:
- 450 g mure
- 230 ml apă
- 120 ml oțet de vin alb
- 150 g zahăr
- 1 fir rozmarin
- 1/2 linguriță piper roșu
- 1/4 baton vanilie
- 1 frunză de dafin
PREPARARE:
Se amestecă apa cu oțetul, zahărul și condimentele și se aduc la fierbere. Murele se pun în borcan și după ce a dat un clocot, se toarnă soluția de oțet peste fructe. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, se pune capacul și se dă la frigider.
Se pot consuma de a doua zi și se păstrează foarte bine în frigider pentru vreo două săptămâni.
Sunt bune în salate, ca garnitură pentru carne sau pentru platourile de brânzeturi.
Ceapă roșie murată în citrice
INGREDIENTE:
- 5 cepe roșii
- 1/2 linguriță boabe piper
- 1/2 linguriță ienibahar boabe
- 2 frunze de dafin
- 1 grapefruit
- 1 portocală
- 2 limete
- 1 linguriță sare
PREPARARE:
Ceapa se taie solzișori grosieri, se pune într-o tigaie cu condimentele și se acoperă cu apă. Se dă un clocot și apoi se scurge apa. Ceapa împreună cu condimentele se pun în borcan și deasupra se toarnă părți egale de suc din cele trei tipuri de citrice amestecate cu sare. Se pune capacul și se dă la frigider. Ceapa va fi marinată după 2-3 ore.
Și aceasta merge adăugată în salate, merge bine cu puiul sau rața și chiar și la porc.
Și emisiunea de azi: