Dacă ați mai trecut pe aici, știți deja că marile mele pasiuni sunt călătoriile și mâncarea, așa că de fiecare dată când am ocazia, le combin, iar mâncarea stradală este o cale foarte bună de a descoperi culturile din întreaga lume.
Anul acesta nu am reușit să ajung decât la Dubai chiar înainte de pandemie și cine știe dacă îmi voi mai adăuga ceva mile pe cardul de zboruri în lunile următoare, așa că încerc să aduc lumea la mine în casă. Motiv pentru care am pregătit patru rețete de street food din întreaga lume, două din Asia (marea mea dragoste), una din Italia (care are cea mai gustoasă mâncare din Europa, dacă mă întrebați pe mine) și una din Siria, acolo unde mi-aș fi dorit să ajung înainte ca scelerații să distrugă Damascul.
Masala Papadums
Prima dintre rețetele de street food vine din India, cea de a cărei mâncare sunt îndrăgostită. Masala înseamnă amestec și este vorba de o sălățică pusă pe papadums, aceste „pâinici” crocante făcute din făină de năut, deci fără gluten.
INGREDIENTE:
- 2 lingurițe chimion măcinat
- 3 roșii
- 1 ceapă
- 2 ardei iuți verzi
- 1 linguriță boia de ardei iute combinată cu boia de ardei dulce
- 2 limete
- 1/2 legătură coriandru
- 12 papadums (se găsesc uscate la raioanele etnice din supermarketuri și se prăjesc în baie de ulei câteva secunde pe fiecare parte)
PREPARARE:
Chimionul se prăjește pe uscat într-o tigaie pentru 1-2 minute, ca să elibereze aromele. Roșiile se taie și se curăță de semințe, apoi se toacă cubulețe. Tot cubulețe se taie și ceapa și ardeiul. Se amestecă legumele cu sare, piper și condimentele și se presară sucul de limetă. La final se presară frunzele de coriandru. Papadums-urile prăjite și așază separat și fiecare își pune din bolul cu salata direct pe propriul papadum chiar înainte de a mânca pentru că altfel se înmoaie papadum-ul.
Chee pow kai
Această rețetă de street food vine din Malaysia și înseamnă pui învelit în hârtie. Sunt de fapt niște pachețele din hârtie pergament pe care le prăjim, având înăuntru bucăți de pui marinat cu tot felul de mirodenii.
INGREDIENTE:
- 3 cm ghimbir
- 1 lingură sos de soia
- 2 linguri oțet de orez
- 1/2 linguriță zahăr
- 5 bucăți anason stelat
- 6 pulpe de pui dezosate
- 1/2 linguriță mix de condimente 5 spices (mix chinezesc de condimente, se găsește la raioanele etnice din supermarketuri)
- 1 lingură ulei + ulei de prăjit
PREPARARE:
Ghimbirul se zdrobește într-un mojar și apoi se stoarce bine sucul din el, care se păstrează, în vreme ce pulpa se aruncă. Se adaugă sosul de soia, oțetul, condimentele și uleiul. Puiul se taie cubulețe și se lasă la marinat în acest mix la frigider pentru cel puțin 30 minute.
Hârtia pergament se taie în 30 de bucăți de 30×15 cm. Se repartizează bucățelele de pui pe fiecare hârtie și se pune câte o bucățică de anason din marinadă peste fiecare. Se închide hârtia în pachețele sigilate cu scobitori.
Se prăjesc pachețelele în baie de ulei pentru 3-4 minute, până ce hârtia devine maronie.
Se servesc cu sos picant și fiecare își deschide singur pachețelul.
Cipolle d’inverno e pancetta alla griglia
Din multele rețete de street food italiene am ales-o pe aceasta din Sicilia, unde aveam în plan să ajung vara asta… Este vorba de fapt de un sandviș umplut cu ceapă verde învelită în pancetta și prăjită pe grătar.
INGREDIENTE:
- 24 fire de ceapă verde
- 16 felii subțiri de pancetta
- 2 lămâi fulgi de chili
- ruccola
- ulei de măsline
- 4 ciabatta sau panini
PREPARARE:
Firele de ceapă se presară cu ulei de măsline, sare și piper. Feliile de panceta se așază două câte două, lipite una de alta pe latura lungă și se pun câte 3 fire de ceapă deasupra, care se înfășoară în pancetta. Se pun pe grătar sau tigaia grill câte două minute pe fiecare parte, până devine pancetta crocantă. Se iau de pe foc și se taie în bucăți de 2 cm.
Pâinea se taie pe jumătate, se stropește cu ulei de măsline, se presară piper și fulgi de chili și se stoarce zeamă de lămâie. Se pune o jumătate de mână de ruccola și deasupra bucăți de ceapă cu pancetta. Se închide sandvișul și se pune câteva minute pe grill pe fiecare parte.
Lohz
Închei seria de rețete de street food cu ceva ce poate fi desert sau snack, migdale picante-dulci-sărate din Siria.
INGREDIENTE:
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- 275 g migdale crude (eventual decojite)
- 1 linguriță chimion măcinat
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță fulgi de chili
- 85 g zahăr brun
- sucul de la 1/2 lămâie
- sare, piper
PREPARARE:
Într-o tigaie se încinge uleiul și se adaugă migdalele, chimionul, scorțișoara, fulgii de chili și 2/3 din zahăr. Se sotează până ce zahărul s-a topit și migdalele sunt caramelizate. Se adaugă sucul de lămâie și se amestecă. Se asezonează cu sare și piper și se transferă pe o hârtie pergament pentru a fi date la cuptorul preîncălzit la 150oC, unde se lasă 5 minute pentru a se usca. Se scot și se presară restul de zahăr peste.
Mai multe idei de rețete de street food găsiți și în poveștile mele din India, Stockholm, Iordania, Tenerife, Singapore, Istanbul și Coasta Amalfitană.
Aceste rețete de street food le-am pregătit pentru emisiunea de azi de la Neața cu Răzvan și Dani, pe care o puteți vedea mai jos.