Oare sunteți și voi la fel de neștiutori ca mine și să nu aveți habar că există o întreagă cultură a saunelor și campionate mondiale de așa ceva? Well… pentru mine sauna însemna vreo 10-15 minute de stat într-o cameră caldă și cu mult abur (pentru că eu de obicei merg la ceea ce înseamnă saună udă sau hammam), eventual cu ceva arome, transpirat, duș și gata.
Se pare, însă, că sauna înseamnă mult mai mult de atât și am aflat abia anul acesta, la începutul Sauna Fest de la Therme București. Bine, nu știam nici că există un festival al saunei. Ma bad!
Dar să revenim la aufguss, care în germană înseamnă infuzie și care cumva definește întregul ritual de saună pe care un maestru în aufguss ți-l pregătește. Este o experiență completă care nu te lasă să te plictisești în cele 10-15 minute cât stai la căldurică. De fapt, se pare că așa a și apărut, ca o modalitate de entertainment, și presupune aromoterapie, uneori un dans al maestrului cu prosopul, care să răspândească aromele și aburii către toată încăperea, sau diverse forme de respirație și meditație.
Și pentru că unii iau foarte în serios această activitate, pentru că există o școală de așa ceva și o întreagă știință în spatele temperaturilor, mișcărilor și aromelor, s-au inventat și campionate mondiale. Câștigătorul din ultimii patru ani, Lukasz Dluzniewski (în poza din deschidere), a fost prezent weekendul acesta la Therme pentru show-urile sale, dar pe toată perioada Sauna Fest, adică 4-20 octombrie, maeștri aufguss din toată lumea și specialiștii locali (da, avem și noi așa ceva!) își prezintă programele în diversele saune ale Thermelor. Am mai aflat, însă, că și în restul anului au loc aufguss-uri, nu atât de dese ca în timpul festivalului, dar de câteva ori pe zi în fiecare saună.
Experiența este una cel puțin interesantă. Maestrul reglează temperatura saunei, dă drumul muzicii corespunzătoare temei, iar apoi pune gheață îmbibată cu uleiuri esențiale peste pietrele încinse și începe un dans cu prosopul care să răspândească aromele și căldura uniform către toți cei prezenți. La alt aufguss de la Sauna Fest am mai primit și o stropire cu plante aromatizante (la noi au fost crenguțe de eucalipt) înmuiate în apă, dar am mai experimentat și respirație prana în altă sesiune sau o meditație în liniște totală și întuneric beznă.
Beneficiile saunei sunt astfel îmbinate cu cele ale aromoterapiei, dacă totul este făcut ca la carte. Ce mi-a plăcut la maeștrii prezenți la Sauna Fest a fost că nu ne-au trimis la dușul rece ca gheața, pe care eu nu îl suport, nici după niște minute bune în saună. În schimb, fiind prima zi de toamnă reală, cu vreme friguță și ploaie, ne-au trimis afară, pe terasă, ca să respirăm aer proaspăt, și apoi, aclimatizați, la dușul tropical cu apă mai rece, dar nu gheață. Așa să tot faci saună!
În încheiere aș vrea să spun că acesta nu este un advertorial, ci doar încântarea mea de a fi descoperit ceva interesant, un spectacol din care faci parte, care te hipnotizează și care te poate ajuta să te bucuri de un moment de introspecție. Partea cu introspecția o practicam și eu de fiecare dată în saunele săptămânale din timpul iernii.