decadenţa gustului

CHIFTELUȚE DE VITĂ CU GĂLBIORI

chifteluțe

Am găsit în weekend gălbiori proaspeți și i-am luat cu gândul să fac ceva cu ei. Nu știam exact ce. Nu aveam chef de o simplă ciulama de ciuperci. Mai aveam prin cămară (da, acolo îmi țin eu sticlele, ce, nu sunt tot alimente?!) o sticlă de Cabernet Sauvignon de la Alira, așa că m-am gândit să le împerechez cumva. Și am decis să fie cumva franțuzit. Așa au ieșit aceste chifteluțe de vită cu gălbiori și sos de brânză cu mucegai albastru.

După cum vă ziceam, eu am folosit gălbiori proaspeți, însă puteți foarte bine să folosiți și gălbiori uscați, însă în cantități mai mici.

Chifteluțe de vită cu gălbiori și sos brânză cu mucegai albastru

INGREDIENTE: (pentru 2 persoane)

  • 250 g gălbiori proaspeți (100 g uscați)
  • 300 g carne de vită tocată
  • 1 ceapă
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 100 ml lapte
  • 30 g nuci măcinate
  • 3 linguri pesmet
  • 50 g brânză cu mucegai albastru
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • sare și piper
  • 2/3 cană cus-cus
gălbiori
Am curățat gălbiorii cu pensula, nu i-am spălat ca să nu absoarbă apă.

PREPARARE:

Ciupercile se pun la fiert cu puțina apă (aproximativ 250 ml), cu capacul pus și se lasă câteva minute, apoi se închide focul și se lasă cu capacul încă câteva minute la infuzat. Dacă aveți ciuperci uscate, atunci puneți apa la fiert și turnați-o fierbinte peste gălbiori. Lăsați 20 de minute. Ciupercile se scurg și se păstrează apa aromatizată, apoi se toacă grosier. Se amestecă cu carnea tocată, gălbenușurile, ceapa tocată, cimbrul și se asezonează cu sare și piper.

chifteluțe
Chifteluțele în procesul de facere.

Se prăjesc chiftelele în puțin ulei.

Separat se face sosul de brânză cu mucegai. Se încălzește laptele și se amestecă cu 100 ml din zeama de la ciuperci. Se pun în robotul de bucătărie nucile, pesmetul, brânza și lichidul și se procesează ca să se obțină un sos gros.

Chiftelele pot fi servite cu ce vreți voi, eu, însă, am ales să le fac cu cus-cus, așa că am folosit restul apei în care au fiert ciupercile, pe care am mai încălzit-o astfel încât să fie fierbinte, pentru a hidrata cus-cus-ul. Dacă nu aveți suficientă zeamă de gălbiori, completați cu apă fierbinte sau supă de bază.

Și gata! La prima vedere ai zice că este o rețetă migăloasă, însă nu este vorba decât de amestecat câteva ingrediente pentru a obține niște chifteluțe de vită delicioase.

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.