Lumea zice că vara nu se bea vin roșu că e prea tare, că e prea cald, și tot așa. Greșit! Păi o cină frumoasă, în bătaia alizeului pe o terasă, pe malul mării sau, după caz, pe balconul din dotare, nu merge cu un vin bogat? Ba bine că da! Plus că vinul roșu nu se bea cald, ci la o temperatură ideală pentru serile de vară.
Eu, fericită că mi-am pus o măsuță de exterior pe balconul aproape imposibil de mobilat, a trebuit să sărbătoresc această realizare. Așa că am pregătit un fel de mâncare lejer, de vară, rigatoni cu legume, care merge la țanc cu preferința mea pentru vinurile roșii seci. Iar alegerea de seara trecută a fost un Alira Tribun din 2015, un cupaj de fetească neagră cu merlot și cabernet sauvignon.
Rigatoni cu legume
INGREDIENTE: (pentru două porții)
- 200 g rigatoni sau caneloni
- 1 ceapă
- 2 căței usturoi
- 1/2 vânătă mică
- 1/2 dovlecel mic
- 1 ardei capia
- 1 ardei gras verde sau galben
- câteva fire ierburi aromatice după gustoase
- 1 lingură pastă de tomate
- 1 conservă mică de roșii întregi
- 100 g parmezan
- 200 g ricotta
- ulei (de măsline), sare, piper
PREPARARE
Ceea ce am găsit eu când am plecat să îmi cumpăr ingredientele au fost niște rigatoni care arătau mai curând ca niște macaroane, așa că mi-am reconfigurat traseul și mi-am luat caneloni. Le-am fiert jumătate din timpul menționat pe ambalaj, astfel încât erau un pic înmuiate, dar încă ferme. Dacă găsiți niște rigatoni decente, puneți-le ca atare, dar dacă folosiți caneloni, atunci după ce le-ați fiert pe jumate și le-ați trecut prin apă rece, tăiați-le pe jumate. Cantitate de paste este aproximativă în funcție de vasele în care vreți să pregătiți acest fel. Important este să fie vase mici, mono-porție, rezistente la cuptor. Bine, important e prea mult zis, mai curând frumos, dar asta nu înseamnă că nu puteți face și un vas mare pentru toți. Eu am pus pastele crude în vase ca să știu exact câte încap și, deci, câte să fierb.
Se pun ardeii la copt, astfel încât să li se înnegrească coaja. Se lasă câteva minute cu capac sau folie alimentară și se decojesc și curăță de cotor. Ceapa tocată se sotează în ulei (de măsline). Când s-a înmuiat se adaugă vânăta, dovlecelul, usturoiul și ardeii tocați mărunt. Se sotează împreună. Se adaugă ierburile aromatice, pasata de tomate și roșiile din conservă tocate și ele. Se pot adăuga și ardei iuți sau boia iute dacă aveți chef de ceva mai picant. Eu am avut. Bine, eu mereu am. Se sărează și piperează, dar țineți cont că veți pune și parmezanul deasupra, așa că nu scăpați prea multă sare.
Pastele se așază vertical în vase și se umplu cu ragu-ul de legume. Se presară parmezan ras și se pun lingurițe de brânză ricotta din loc în loc. Se stropeșe cu un pic de ulei de măsline și se dau vasele la cuptorul preîncins la 180 de grade, unde se lasă aproximativ 40 de minute.
La servire se pot presăra ierburi aromatice deasupra.
Deși nu este un preparat pe bază de carne, gustul bogat al sosului de legume, combinat cu bogăția celor două brânzeturi face ca aceste rigatoni cu legume să meargă perfect cu un vin roșu la fel de corpolent.
PS: Fac ce fac și vinul ăsta mă inspiră tot la mâncăruri italiene. Pentru că și data trecută când am avut chef de el, tot ceva din peninsulă am gătit: testaroli de iarnă.
[…] una-alta. Mai o degustare de vinuri, mai un concurs la care am făcut parte din juriu, mai un wine pairing pentru blog și inspiratul de la câțiva somelieri și experți de care mă bucur în cercul meu […]