Una din variantele mele preferate atunci când trebuie să încropesc ceva de pus pe masă pentru câțiva invitați este să mă folosesc de versatilul aluat foitaj peste care pun diverse chestii și obțin tarte, saleuri, plăcinte… Pfff! Deja îmi lasă gura apă! Păi cine rezistă unor patiserii? Și tot așa parcă nu ai rezista nici acestei rețete de tartă cu roșii cherry colorate și arome primăvăratice. Așa că de sfârșit de martie vreau să împărtășesc cu voi un deliciu colorat și aromat. Care merge bine cu o fetească negră de la Alira.
Tartă cu roșii cherry
INGREDIENTE:
- 1 foaie aluat foitaj
- 1 legătură ierburi aromatice amestecate (pătrunjel, busuioc, rozmarin, tarhon – ce vreți)
- 1 cățel de usturoi
- 400 g iaurt 10%
- 500 g roșii cherry asortate
- 1 vârf de zahăr
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 gălbenuș
- 2 linguri smântâna de gătit grasă
- 100 g parmezan
- sare, piper
PREPARARE:
Ideal ar fi să pregătiți iaurtul în avans cu câteva ore. Într-o strecurătoare se pune un tifon și se lasă iaurtul la scurs în tifon câteva ore. Se amestecă apoi cu ierburile aromatice tocate, usturoiul tocat, sare și pier. Eu la capitolul ierburi am folosit pătrunjel, busuioc și un pic de rozmarin, dar voi puteți alege orice combinație vreți.
Roșiile se înțeapă și se pun în apă fierbinte pentru un minut ca să poată fi decojite. Odată ce ați îndepărtat pielea, se pun într-un castron și se presară cu ulei de măsline, un pic de zahăr, sare și piper. Eu am folosit un ulei de măsline aromatizat cu chili, pentru un pic de picănțeală.
Se pune aluatul în formă și se întinde crema de iaurt peste, întinzându-se până la aproape un centimetru de margini. Peste iaurt se împrăștie roșiile întregi în mod aleatoriu.
Gălbenușul se bate cu smântâna și se întinde cu pensula pe marginile de aluat rămase neacoperite.
Parmezanul se rade și se așază grămăjoare pe hârtia de copt, dându-se la cuptorul încins pentru câteva minute, până se topește, formând un fel de biscuiți. Se scoate din cuptor când începe să devină auriu și se lasă la răcit.
Tarta se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 25-30 minute. Când se scoate, se presară deasupra biscuiții de parmezan sfărâmați sau se înfig în tartă ca atare.
Și pentru că o astfel de tartă cu roșii este mai bună alături de un pahar de vin, eu recomand un Grand Vin Fetească Neagră 2016 de la Alira.