când îi chinuie talentul

ALBASTRUL LUI YVES KLEIN

Vă spuneam de curând că o să revin cu povestea lui Yves Klein, și iată că între un sos și o friptură, mi-am făcut puțin timp și pentru niște hrană spirituală.

Cu mulți ani în urmă, când eram pe la începuturile acestui blog, am ales să scriu, printre altele, și despre artă. Nu din perspectiva unui critic, nici pe departe!, ci din perspectiva privitorului neavizat, care mai are din când în când și plăceri din astea frivole precum vizitatul galeriilor. Sunt ciufută și pretențioasă (ca în toate capitolele vieții mele), așa că rar găsesc artiști care să îmi placă.

Cum vă spuneam în postarea despre cartea Origini, am fost plăcut surprinsă că îl remarcasem pe unul din artiștii despre care vorbește Dan Brown, când am fost la Stockholm în această toamnă. De regulă, când merg într-un muzeu cu mai mulți expozanți, fac poze tablourilor și etichetelor pentru a putea apoi să îmi fac o părere mai amplă asupra oprerelor respectivului. Așa făcusem și cu Yves Klein, pe care l-am găsit cu tabloul din deschidere și încă niște piese la Muzeul de Artă Contemporană din Capitala suedeză.

Artistul francez a murit tânăr (la vârsta mea), însă a apucat să fie un pionier și deschizător de drumuri în arta modernă. Deși a trăit în prima parte a secolului trecut, lucrările sale sunt create parcă astăzi. Este un reprezentant de seamă al noului realism francez și al pop-art-ului, dar și printre primii care au pornit performance-urile ca formă de exprimare a artei plastice.

Artist complext despre care nu o să povestesc, pentru că informații găsiți peste tot, Klein a dezvoltat o adevărată pasiune pentru albastru, o nuanță vibrantă care acum îi poartă numele, pe care a reușit să o creeze cu ajutorul unui comerciant de pigmenți din Paris, și care a făcut istorie. Avangardismul său mi se pare uimitor, curajul, ideile și punerea lor în act sunt inspiraționale.

Nu știu să existe un muzeu Yves Klein, însă lucrările sale, ca declarație a modernității, se regăsesc în majoritatea marilor muzee de artă contemporană din lume. Deci cu siguranță veți da peste câte o piesă de-a sa, dacă vă pasionează acest subiect de călătorie.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.