decadenţa gustului

CUM SĂ ECONOMISEȘTI MÂNCAREA SAU #RASFATULRESTURILOR

De vreo jumătate de an mă aflu printre ambasadorii Food Revolution by Jamie Oliver. Nu am făcut mare caz de chestia asta și până nu o să am ceva concret, nici nu o să fac. Dar azi este Food Revolution Day, de fapt ar fi trebuit să fie la nivel internațional, însă se pare că în Marea Britanie sunt ceva neînțelegeri la nivel guvernamental și ea nu se va mai ține. Dar Echipa Jamie Oliver a îndemnat ambasadorii din întreaga lume să nu fie opriți de acest mic impediment, așa că vorbim de #rasfatulresturilor.

În România se vor întâmpla diverse chestii weekendul acesta (aici, aici, aici) și poate și alte lucruri de care eu nu știu. Dar pentru că tematica din acest an este legată de pierderile alimentare inutile, adică de răsfățul resturilor (sau #rasfatulresturilor), m-am gândit să scriu un pic despre treaba asta. Mai ales că mereu mi s-a rupt sufletul de toată mâncarea aruncată.

Statistici crunte pentru #rasfatulresturilor

Am primit zilele trecute un comunicat care m-a speriat. În lume sunt peste 41 de milioane de copii obezi și 161 de milioane de copii subnutriți. Deci cam 200 de milioane cu probleme grave (și vorbim doar de cei monitorizați). Pentru că nu vă închipuiți că cei obezi sunt bine hrăniți. Nu, nu, ei sunt doar prost îndopați. Iar România se situază pe locul 2 în UE la numărul copiilor obezi, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual din magazine și sistemul horeca. Dar risipa cea mai mare vine de la utilizatorii casnici: 80%. Vă dați seama ce înseamnă asta?! Câtă mâncare aruncăm?! Mi se pune un nod în gât când citesc chestia asta. Idei am, dacă aș avea și cum să le implementez, ar fi minunat. Dar se pare că legislația de pe la noi nu este foarte prietenoasă cu ideile. Ce ar fi ca timp de o săptămână, de exemplu, exact cum cer nutriționiștii să notezi ce ai mâncat pentru a vedea tabloul complet, la fel să notați tot ce aruncați. S-ar putea să nu fiți tocmai cu zâmbetul pe buze când trageți linia.

Cum să economisești mâncarea și să te alături #rasfatulresturilor

Tot discutând în ultimul an jumate cu diverși oameni din horeca de pe afară, tendința generală despre care ei vorbesc este cea de waste management. Sunt baruri care ajung să producă aproape zero gunoi, totul se reciclează, este gândit de așa manieră ca să nu existe reziduri. Iar eu acasă încerc de foarte mulți ani să fiu cât mai prietenă cu mediul și cu etica alimentară.

Nu o să bat mult câmpii despre diversele metode despre care puteți găsi o grămadă de articole, ci o să vă spun lucruri pe care eu le fac și în care cred, pe care vi le recomand și vouă nu doar azi, de Food Revolution Day si #rasfatulresturilor, ci în general.

Tips pentru #rasfatulresturilor

  • Cojile și frunzele legumelor (morcovi, ridichi, păstârnac, etc) sunt și ele comestibile și chiar pline de nutrienți. Când curăț rădăcinoase, de exemplu, pun cojile toate la fiert (după ce am spălat bine legumele, evident) și îmi fac bază de supă pe care o congelez și o folosesc ori de câte ori am nevoie. La fel fac și cu oasele și pielea de la carne sau pește. Pun repede de o supă.
  • Capetele rămase de la feliile de parmezan după ce am tot ras, le păstrez și le pun în mâncare pentru a da un gust mai bogat, de la mămăligă la risotto sau chiar ghiveci. Pontul acesta l-am prins de la Jamie Oliver.
  • Dacă fac mai multă mâncare decât pot mânca o dată-de două ori sau știu că urmează să plec, pun resturile la congelator. Congelatorul meu este mereu plin de diverse. Nu doar că salvez de la moarte mâncare perfect viabilă, dar atunci când mi-e lene sau nu am timp, este atât de convenabil doar să scoți punguța de la congelator.
  • Dacă rămân colțuri de pâine care apucă să se usuce, atunci ele ajung pesmet pentru porumbeii din jurul blocului.
  • Legumele și fructele se mențin mult mai bine în cutii/ castroane de inox. Lada mea de la frigider este special facuta din inox, tocmai pentru a profita de avantajele ei.
  • Vara, când primesc de pe la țară diverse legume și fructe în cantități mai mari, ador să fac conserve: sosuri pentru paste, gemuri cu mirodenii, murături.
  • Pentru că nu pot mânca mult la o masă, mereu iau acasă ce rămâne din porția mea de la restaurant. Pentru că cele mai mari șanse sunt ca acele resturi să ajungă la gunoi. Dacă ar ajunge la un om nevoiaș sau măcar la un cățel, nu m-ar deranja să le las în farfurie. Dar așa, le iau acasă și mai salvez o masă cu ele.

Astea sunt doar câteva din chestiile care mi-au venit acum în minte. Sunt convinsă, însă, că dacă vă pasă, puteți găsi și voi propria variantă de #rasfatulresturilor.

1 Comment

  • […] Am luat pentru supa de pui un pachet de spate de pui, care avea 6 bucăți, din care am folosit doar 3, iar costul pachetului a fost de 3,5 lei. Am luat o conservă mică de fasole roșie, dar nu am pus decât jumătate. Am luat o pungă de tortilla chips din care, tot așa, nu am folosit decât jumate pentru chicken tortilla soup. Restul, poate fi folosit cu alte ocazii, după bunul meu obicei de a fi eficientă în bucătărie. […]

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.