călătorii

GILI ISLANDS

Nu știu cum exact, acest blog ce se vrea generalist, a ajuns în ultima vreme unul culinar și de călătorii. Sau invers, dacă mă uit pe pagina principală la ultimele postări. Dar cum-necum, nu am apucat să îmi termin poveștile din vacanța precedentă și uite că amintirile din cea mai recentă au venit peste mine. Totuși, mai eram datoare cu Gili Air, micuța insulă de lângă Bali, din lanțul Gili Islands, unde mi-am petrecut ultimele zile din escapada asiatică din acest an.

Gili Islands este un grup de trei insule: Gili Air, cea pe care am stat noi, liniștită, pitorească și cu aer de vacanță, Meno, pe care am poposit pentru câteva ore, și Trawangan, despre care multe legende circulă. Pe aceasta din urmă nu am ajuns, fiind cunoscută ca un loc al pierzaniei, or noi eram într-un retreat, nu la bahaus. În apropiere de Meno am fost la snorkeling, iar pe plaja pe care ne-am oprit, printre gunoaie aduse de apă, pet-uri și alte mizerii, descopereai superbe exemplare de corali albi, albaștri și roșii.

Gili Air este locul în care m-am simțit cel mai bine din acea vacanță. Am tras la un hotel pe malul mării, Sunrise Resort, cu bungalouri în stil tradițional sau altele mai moderne, cu o piscină și o grădină frumoase, despărțit de plajă doar de un drum pe care circulă pietoni, bicicliști și căruțe. Pentru că pe Gili Air nu există alte mijloace de transport.

Insula este mică, i-am dat înconjorul într-o oră și zece minute, mergând la pas pe plajă, iar în mare parte este mărginită de o salbă de resorturi pitorești, o combinație între eleganță și rustic, nu luxoase, dar cu un farmec aparte. Interiorul insulei este rezervat satelor de localnici, exclusiv musulmani, spre deosebire de balinezi, ale căror moschei umplu văzduhul cu chemarea periodică la rugăciune.

Într-una din după-amieze, într-o zi ploioasă, după o baie în ploaie în apa minunat de caldă a mării, ne-am aventurat pe străduțele de pământ bătătorit pentru a găsit sursa muezinului. Am descoperit, însă, o moschee mare în construcție, mai multe locuri de cazare pentru călătorii ce preferă flavor-ul local (ca să mă exprim elegant), și un sat care m-a teleportat în Cartea Junglei.

Dacă Bali-ul mi-a amintit un pic de Nepal și India, atunci Gili Air m-a trimis către plaja de la Railei Beach, din Thailanda.

Ca și activități, în afară de plajă și plimbatul agale sau călare pe bicicletă, în Gili poți veni să te reculegi. Sau să faci snorkeling, scuba diving ori stand up paddling (SUP). Sau să privești apusul, răsăritul (din avantajele insulei, ai parte și de scufundarea soarelui în mare și de nașterea lui), curcubeul sau jungla cu un cocktail făcut cu suc de anans, cola și magic mushrooms, perfect legal și disponibil la cel puțin jumătate din terasele și dughenele de pe insulă.

SUP

 

Apus

 

Răsărit

 

Cocktail cu ananas :)

Iar dacă feed-ul vostru de Instagram este plin de poze din Bali cu leagănul din apă, ei bine el se află în Gili Air, nu în Bali.

Gata, cu Gili Islands chiar am terminat poveștile din vacanța mea de primăvară. Revin cu fabuloasa Spanie cât de curând.

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.