călătorii

BARCA PE VALURILE CYCLADELOR

Mai prin primăvară, un prieten îmi propunea o idee de vacanță pentru anul ăsta, care mi s-a părut destul de interesantă. Nu aveam încă niciun plan făcut, așa că am acceptat imediat. Două săptămâni pe mare, pe un velier, vizitând insulele Cyclade din Marea Egee. Not bad! Chiar este o experiență de vacanță pe care oricine ar merita să o încerce o dată cel puțin. Pe alții îi prinde microbul. Și chiar este o comunitate interesantă cea a umblătorilor din port în port. Cunoști oameni diverși, legi prietenii.

Dacă nu ar trebui să dorm în cabine minuscule, cred că m-aș îndrăgosti de acest gen de a vizita lumea. Alernativa mai puțin pitorească este să mergi din insulă în insulă cu feribotul, însă pierzi 90% din experiență. Pierzi în primul rând adrenalina valurilor de 3-4 m, care pentru mine a fost cea mai minunată experiență din vacanța asta. Și pierzi senzația de comunitate. Mai pierzi și munca pe barcă dacă ai norocul/ ghinionul de a avea un skipper care să te pună să faci diverse cu parâmele, ancora și alte gadgeturi din astea. Însă insulele rămân aceleași. Unele mai mici, altele mai banale, unele frumoase, unele cu spirit grecesc, altele cu spirit italienesc, dar fiecare interesantă în felul ei.

Nu am vizitat prea mult din cele 10 insule prin care am trecut, am văzut mai mult porturi, nu o să am prea multe povești de spus, ci mai mult fotografii de atmosferă, așa că o să încep azi cu câteva insule din care am mai puține imagini.

În Hydra trebuia să ajungem într-una din ultimele zile, însă nu am găsit loc de parcare, așa că după ce am dat o tură prin marina și am oprit un taxi maritim care să-l ducă pe unul de-ai noștri până pe mal pentru aprovizionare (rămăsesem fără gheață, iar ăsta e lucru grav…), ne-am continuat drumul spre Poros, următoarea destinație. Așadar, am văzut din semilarg portul din Hydra, care mi-a plăcut și care, la fel ca Poros-ul, nu prea are aer grecesc. Aș zice că are mai curând aerul unui port din Munte Negru sau Croația.

hydra (4)

La Ios am ajuns după o mare agitată și am oprit în port pentru o noapte și o dimineață, când am tras o fugă și până în orașul din apropiere. Nimic spectaculos, însă.

Milos este o insulă foarte mare, cu multe locuri de văzut, locuri pe care eu nu le-am văzut… Așa că am pus-o pe lista de come back (mai ales că vă aștept la mine la hotel și pe voi…). Aici am stat o zi și două nopți, însă în acea zi am ales să iau feribotul și să trag o fugă până la Santorini pentru a nu rata magnetul turistic al Cycladelor. Să fi fost în zonă și să nu mă duc să o văd, ar fi fost ca și când aș fi fost prima oară la Paris și nu m-aș fi dus să văd Turnul Eiffel, oricât de turistic ar fi.

Syros este prima insulă în care am ajuns, care este de altfel și capitala administrativă a Cycladelor, chiar dacă e mult mai mică decât altele. Orașul-port este interesant pentru că este tot pavat cu marmură albă în loc de asfalt și undeva sus, veghind asupra sa, se înalță o catedrală impunătoare.

Data viitoare vă povestesc despre expereințele și impresiile din cele mai cunoscute insule ale Cycladelor, Santorini și Mykonos.

4 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.