chestii-trestii decadenţa gustului

REGULILE MELE DE FOODIE

Că sunt o foodie se știe. Înainte, până să aflu acest termen, ziceam că sunt o gurmandă. Ceea ce sunt. Însă un foodie e mai mult de atât, e un om pasionat de mâncare și de aspectele ei. Deci aș putea spune că mă încadrez în această categorie. Ceea ce nu sunt, este un blogger culinar. Dar sunt un cititor de astfel de bloguri. Și nu sunt tocmai pentru că înțeleg că asta e o meserie în sine. Un blog culinar, ca să fie pe placul meu, trebuie să arate foarte bine, să fie bine scris (și corect!), să aibă poze bine făcute și să nu prezinte numai rețete, ci și diverse alte subiecte din zona culinară. Or, pentru toate astea trebuie să ai timp, inspirație și dedicație. Știu că publicul de bloguri culinare nu ține mereu cont de aceste aspecte, însă mie nu-mi place să fac lucrurile pe genunchi. Și cum programul nu-mi permite să fac ceva de calitate, mai bine nu fac. Mă rezum la recentul cont culinar de instagram și la a mai posta aici câte un subiect din când în când. Așa cum fac și de data asta. Pentru că am strâns 20 de reguli culinare în care cred.

foodie

 1. Mănânc orice, dar asta nu înseamnă că îmi place tot. Ba din contră, sunt mofturoasă rău atunci când vine vorba de apreciere a unei mâncări.
 2. Știu regula cu respectatul rețetelor de prăjituri întocmai, dar viața m-a învățat că nici măcar aici regulile nu pot să nu fie încălcate. Iar în rest, la mâncarea gătită, adesea improvizez, adaptez.
 3. Procesul de gătit este întotdeauna mai bun atunci când ai un pahar de vin în mână… Bine, pe blat, dar clar la îndemână!
 4. Proseco-ul nu e niciodată prea rece. Sau prea sec. Sau prea devreme. Am zis!
 5. Prăjiturile nu sunt niciodată prea cremoase.
 6. Orice cu trufe, rulz.
 7. Nu sunt nici pe departe o obsesiv-compulsivă într-ale curățeniei, însă simt nevoia să îmi organizez spațiul de gătit pe parcurs și cum prind câteva minute libere, cât se călește ceapa sau ceva, imediat mai strâng din debandadă, mai arunc vasele în chiuvetă… în speranța că se vor spăla singure…
 8. Cocos sub orice formă în orice. Da, chiar și cu varză, Kerala style.
 9. Într-o lume ideală, niciodată nu ar fi prea mult usturoi în ceva.
 10. Maioneză, pesto, muștar – sunt prietenii mei. Niciodată ketchup.
 11. Sparanghel proaspăt, tras în ulei de măsline, cu sare – cantități industriale, vă rog!
 12. Pâinea cu unt (și sare) – una din acele plăceri simple ale vieții care mă fac fericită.
 13. Plăcintele cu afine sau dovleac – slavă Domnului că s-a inventat congelatorul pentru când nu sunt în sezon umpluturile!
 14. Cozonacul cu puțină umplutură este degeaba.
 15. Brânzeturile sunt oricând mai bune cu un vin roșu lângă. Sau invers. Nu m-am decis încă.
 16. Băuturile bune chiar au gust mai bun când sunt băute dintr-un pahar de calitate, de forma potrivită. Și nu, nu e o fiță, e o realitate pe care am avut ocazia să o testez cu diverse ocazii.
 17. Sandvișul făcut dintr-un marshmallow caramelizat la flacără și storcit între doi biscuiți înveliți în ciocolată este the real food porn! And I love porn! Food porn…
 18. Sunt dispusă să încerc orice mâncare o dată. Nu spun că nu îmi place înainte de a testa. Și nici etica nu mă împiedică să încerc măcar o dată ceva. Ce să-i faci?, curiozitatea o fi omorât pisica, dar nu și pofta mea…
 19. Ca și în cazul pictatului (din ce în ce mai rar în ultima vreme, însă), îmi place să îmi bag mâinile, nu mi-e frică să mă mozolesc.
 20. Slăninuța afumată… cine a inventat-o? Și afumăturile în general… Zău așa! Ăla n-o fost om nebun!

PS: Poza e veche, de la un Paști când am făcut cozonaci pufoși și am ars-o pin-up housewife, dar îmi place mult și parcă mergea așa, de ilustrație.

1 Comment

 • Doamne, că bine zici! În afară de regulă 17 ( nevertebrate tried that), gând la gând cu bucurie!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.