călătorii

LA MARE, LA PATTAYA

Ei bine, nu, nu s-a terminat seria poveştilor thailandeze. Chiar dacă acum nu e cea mai bună perioadă în care să plecaţi acolo, lovituri de stat au tot fost în decursul secolului ce s-a scurs, şi de fiecare dată Thailanda a redevenit ceea ce trebuie: destinaţia de vacanţă preferată de mulţi. După cum vă spuneam în repetate rânduri, mi-a plăcut şi mie şi aş mai reveni cu plăcere acolo. Dar nu la Pattaya.

Din Bangkok, cel mai aproape e să mergi la mare în Pattaya. La vreo oră jumate de mers cu maşina şi cu curse regulate de autocar din Capitală, extrem de ieftine, ajungi în staţiunea/ oraş de la Golful Thailandei. Doar că aici nu prea ai ce face, iar minunatele plaje thailandeze nu prea există. Aglomeraţie de hoteluri, o stradă pietonală cu barurile aferente, magazine de suveniruri şi cam atât. Un pic mai utât decât la Costineşti, dar cu palmierii care schimbau povestea.

Marele meu noroc a fost cu hotelul, cred că cel mai spectaculos din zonă (m-am tot plimbat pe acolo şi nu am mai găsit niciunul care să aibă grădini), un hotel pavilionar, cu multe spaţii de recreere, frumos proiectate, cu două piscine, cu SPA, câteva restaurante şi o grădină tropicală care îl înconjura. Odată ce pătrundeai pe poarta hotelului, intrai în altă lume. Ajungeai într-o oază. Deci, vă recomand cu încredere Siam Bayshore Hotel.

Şi cum ziceam, noroc cu piscina de la hotel, pentru că plaja era nepracticabilă… Mică, suprasaturată de şezlonguri acoperite de umbrele care se surpapuneau, lăsând sub ele o umbră densă, un întuneric supărător, care numai să te relaxezi nu te îmbia. Şi, ca totul să fie perfect, malul apei era ticsit de ambarcaţiuni de toate felurile, având mici ţarcuri în care să poţi face baie. Să faci baie în apa plină de poluare de la combustibilul bărcilor… Aşa că, în aceste condiţii, piscina era de departe cea mai bună alegere. Şi ţineţi cont că propoziţia asta a fost scrisă de o persoană care nu înţelege în general rostul piscinelor pe malul mării când ai minunăţia care ţi se întinde în faţă până la infinit…

Şi dacă tot a venit vorba de mare, hai să vă povestesc şi despre ţeapa pe care ne-am luat-o cu o excursie din aia de o zi pe mare. Obişnuită cu echivalentele din Grecia, Turcia, Spania, etc, se pare că am avut expectanţe prea mari. Barca nu era nici pe departe ceea ce povesteau ei în broşură, căpitanul abia rupea 3 vorbe englezeşti, iar celălalt era perfect la gimnastică, turul nu a fost tocmai tur, ci nişte opriri în câteva locuri care mi-au amintit de viitorul apocaliptic din Water World, iar plaja pe care am sălăşluit mult prea multe ore, era la fel de întunecoasă ca cea din Pattaya. Cât despre mâncarea de la prânz… mai bine ne cumpăram nişte sticksuri! Aşadar, dacă ajungeţi în viitorul apropiat la Pattaya, nu vă aventuraţi în ceea ce se numeşte „3 insule într-o zi, cu diverse activităţi marine”. Nu am avut inspiraţia să mă uit pe Trip Advisor, dar am făcut-o la întoarcere, când am şi scris un review. Şi degeaba m-aş fi uitat, că unicul review despre excursie fusese scris de altcineva doar cu câteva zile înainte de al meu, deci când excursia mea deja avusese loc.

Şi să las la final partea bună, că ştiţi cum e cu principiul remanenţei… (dacă nu ştiţi, căutaţi!).

Am prins în perioada în care eram la Pattaya, Songkran-ul, anul nou thailandez, o sărbătoare amuzantă şi udă. Sărbătoarea pornită de la combinaţia între un ritual religios de spălare/ purificare a statuilor lui Buddha şi a oamenilor şi faptul că aprilie este cea mai călduroasă lună de acolo, a ajuns să fie o stropeală generală timp de una până la 7-8 zile, în funcţie de zonă. Este amuzant să mergi pe stradă şi cineva cu o puşcă de apă să te stropească. Este mai puţin amuzant să îţi toarne o găleată de apă rece în cap. Dar, una peste alta, lume chiar se distrează cu această ocazie, ceea ce am făcut şi noi. Plus că la o asemenea purificare, ar trebui să am un an excelent! Din păcate, din motive tehnice şi de amor (îmi iubesc prea mult şi camera foto şi telefonul), nu am făcut poze la dezmăţul apos de pe stradă. Da, aia din poză este o cisternă din care împroşcau apă cu furtunul…

Promit ca seria despre Thailanda să mai aibă doar două episoade, şi alea foarte vizuale, deci o să scăpaţi repede de stresul thailandez.

PS: Acel selfie deloc aspectuos, este rezultatul unei plimbări pe stradă de Songkran…

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.