Am promis în emisiune că vă las și rețeta pentru prânzul de duminică pe care l-am pregătit azi la Super Neața, așa că mă conformez. Dar vreau să vă povestesc și de ce am ales aceste aripioare în stil asiatic cu orez cu ghimbir și salată de castraveți.
Cel mai adesea, aripioarele la cuptor sunt dulci. Or, mie nu îmi plac mâncărurile dulci. De aceea, de fiecare dată când găsesc câte o rețetă de ceva nedulce, o explorez. Aceste aripioare în stil asiatic sunt inspirate dintr-o rețetă de-a lui Jamie Oliver, pe care el a pregătit-o, însă, cu piept. Iar eu am adaptat-o la aripioare, care mi se par mult mai fun decât plictisitorul piept, fie el și îmbrăcat în acest sos delicios de inspirație indoneziană (pentru că acolo se folosește mult untul de arahide în prepararea cărnurilor).
O altă motivație pe care am avut-o pentru a pregăti acest prânz de duminică cu aripioare în stil asiatic și orez cu ghimbir, este că am ales ingrediente pe care mulți dintre noi le avem în mod obișnuit în casă, dar puse împreună duc la rețete variate, dincolo de banalul pui cu cartofi cu rozmarin la cuptor. Care, da, evident, este delicios, altfel nici nu s-ar găti atât de des, dar de ce să nu ieșim puțin din rutină?!
Și pentru că trebuia și ceva fresh în farfurie, am ales o salată din Orientul Mijlociu, care face cumva parte din aceeași paletă de gust, dar aduce nota de prospețime necesară.
Aripioare în stil asiatic
INGREDIENTE
- 800 g aripioare de pui
- 1 lămâie bio
- 2 căței usturoi
- 2 linguri unt de arahide
- 1-2 ardei iuți
- 1 lingura ulei de măsline
- sare, piper
PREPARARE
Aripioarele se freacă cu puțin ulei de măsline și se asezonează cu sare și piper. Se dau la cuptorul încins pentru 10-15 minute, până încep să se pătrundă.
Între-timp se zdrobesc cățeii și se amestecă cu sucul de la jumătate de lămâie și untul de arahide. Se îndoaie cu apă până ce pasta are o consistență mai lichidă. Se toacă mărunt un ardei iute și se amestecă în sos.
Se scot aripioarele și se ung cu sosul pe toate părțile, apoi se dau din nou la cuptor pentru încă 10 minute, până se gătesc complet și devin crocante.
La final, pe farfurie se presară cu coajă de lămâie rasă și rondele fine de ardei iute.
Orez cu ghimbir
INGREDIENTE
- 1 cană orez cu bobul lung
- 1 bucată de ghimbir de aproximativ 3 cm
- 1 linguriță ulei de susan
- 2 lingurițe semințe de susan
- sare
PREPARARE
Orezul se pune la fiert cu dublul cantității de apă și puțină sare. Se fierbe 10 minute, apoi se închide focul și se acoperă. Se mai lasă 10 minute.
Ghimbirul se curăță și se toacă în bețișoare foarte fine. Se pune în tigaie cu uleiul de susan și 1 linguriță de semințe de susan și se prăjesc 1-2 minute, până devine crocant. Se adaugă orezul fiert și se mai lasă un minut, să se întrepătrundă aromele și se mai asezonează cu sare, dacă este nevoie.
Cealaltă linguriță de susan se prăjește un minut în tigaia uscată (fără ulei), cât să devină auriu. Se presară în farfurie direct peste orezul gata pregătit.
Salată de castraveți cu tahini
INGREDIENTE
- 1 cățel de usturoi
- 1 castravete fabio
- 2 fire ceapă verde
- 1/2 legătură pătrunjel
- 4 linguri tahini
- 1 lingură oțet alb
- 2 linguri ulei de măsline
- sucul de la 1/2 de lămâie
- 2 linguri semințe de susan
- sare, piper
PREPARARE
Usturoiul zdrobit se freacă cu sarea și se adaugă tahini, piperul, uleiul de măsline, oțetul și zeama de lămâie, până are consistența unui iaurt de băut.
Castravetele se taie cubulețe, ceapa se taie rondele, iar pătrunjelul se toacă fin. Se amestecă legumele cu sosul și se presară susan prăjit în tigaia uscată (faceți doar o tranșă și pentru orez și pentru salată) deasupra.
Descoperă și desertul de la Super Neața de Duminică, aici.