Când am fost la cina de Iftar vă spuneam că am descoperit un fel de mâncare care mi-a plăcut mult și pe care voiam să îl testez și eu înainte de a vă da rețeta. Acesta este mercimekli kofte, adică niște chiftele vegetale, făcute din linte și bulgur. Sunt foarte simplu de făcut și te poți juca cu aromele. Și pentru că săptămâna trecută am fost la Festivalul Turcesc, ce a avut loc în Parcul Titan, și le-am regustat acolo, m-am pus pe treabă.
Rețeta pe care am încercat-o eu acum este cea de bază, primită de la gazdele mele, însă în dățile viitoare vreau să mai adaug arome care pot însemna chimen măcinat, boia afumată sau boia picantă (ori ambele) și, de ce nu, aș putea să virez felul acesta turcesc într-unul și mai estic, punând garam masala sau poate doar coriandru măcinat. Mi se pare că și lintea și bulgurul sunt ingrediente care fac casă bună cu multe arome.
Și încă ceva. Eu aveam în casă un bulgur cu bobul mare, din care mai folosisem pentru niște salată, dar nu este cel mai bun pentru mercimekli pentru că se simte prea tare. Așa că vă sfătuiesc să căutați un bulgur cu bobul mic. Se găsește în magazinele cu produse orientale.
Mercimekli Kofte
INGREDIENTE
- 250 g linte roșie
- 150 g bulgurul
- 2 cepe medii
- 3 linguri de ulei (de măsline)
- 80 g pastă de tomate
- cozile de la 1-2 cepe verzi
- 1/2 legătură pătrunjel
- sare, piper
PREPARARE
Se spală lintea și se pune la fiert în apă cu sare cât să o acopere un deget. Când a fiert bine și și-a pierdut forma, se oprește focul și se adaugă bulgurul și se amestecă. Se acoperă și se lasă 15 minute, până ce acesta absoarbe lichidul din oală.
Între-timp se toacă ceapa mărunt și se călește la foc mic până devine transparentă. Se adaugă pasta de tomate și se amestecă. Când lintea și bulgurul au devenit o pastă groasă se adaugă ceapa călită și se amestecă. Se asezonează cu sare, piper și când s-a mai răcit puțin compoziția se adaugă cozile de ceapă și pătrunjelul tocat. Ca să se răcească mai repede, eu am întins compoziția pe o tavă. Când s-a mai răcit am presărat verdeața și apoi am amestecat bine și am format chiftelele. Când asezonați este momentul să adăugați și celelalte arome pe care vă doriți să le folosiți.
Și asta este tot! Mercimekli sunt gata.
Pot fi consumate ca atare, drept aperitiv sau ca garnitură la miel, de exemplu.
[…] Eats care a aniversat luna asta un an de existență pe piața românească. Și a mai fost și Festivalul Turcesc despre care v-am zis ieri, la care m-am răsfățat cu gozleme (pe care le iubesc de vreo 22 de […]