decadenţa gustului

TESTAROLI DE IARNĂ

testaroli

Pe când Bucureștiul era înghețat și mohorât, eu nu am ieșit în parcuri să fac poze naturii blocată în cămăși de sticlă, ci mi-am pus un pahar de vin și am deschis o carte de bucate, să mai studiez una alta. Vinul era un Alira Tribun din 2015, un cupaj de Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. Iar cartea este Doi italieni cu bun gust, un periplu prin Italia al moșulicilor cei simpatici ce au și emisiune la tv, Antonio Carluccio (a murit, săracul) și Gennaro Contaldo.

Răsfoind cartea am dar peste o rețetă care m-a intrigat. Un fel de clătite fierte care se transformă în paste: testaroli. Păreau ușor de făcut, așa că am zis să le încerc. Deși recomandarea era să le consumi doar cu un sos simplu, precum pesto, de exemplu, eu am vrut să le transform într-o mâncare mai bogată, de iarnă, care să compenseze mohoreala de afară. Așa că am adăugat bacon și sparanghel, dar totuși am păstrat o rețetă simplu de făcut și foarte rapidă.

Testaroli

INGREDIENTE:

  • 250 g făină albă
  • sare
  • 400 ml apă
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 400 g bacon, pancetta, costiță, etc
  • 1 ardei iute
  • 1 mănunchi de sparanghel

testaroli

PREPARARE:

Făina se amestecă cu puțină sare și se adaugă treptat apa, până se obține un aluat fin, ca cel de clătite. Se adaugă 2 linguri de ulei. Celelalte două se vor folosi pe gresarea tigăii în care se părjesc clătitele. Se va folosi o tigaie cu fundul gros și se va încinge bine. Se pune puțin ulei și apoi se toarnă un polonic de compoziție, astfel încât să iasă o clătită groasă, ce se lasă câteva minute pe fiecare parte. După ce s-a terminat aluatul, se taie fiecare testarolo în aproximativ 8 fâșii care apoi se dau un clocot, până se ridică la suprafață într-o oală cu apă cu sare.

În timp ce se pregătesc testaroli, se face și garnitura. Costița se taie cubulețe sau fâșii. Ardeiul iute se taie felii. Ambele se trag în tigaie fără ulei (grăsimea lăsată de costiță este suficientă). Când a devenit crocantă, se scoate cu o spumieră. În grăsimea rămasă în tigaie se trag firele de sparanghel pentru câteva minute.

Se așază testaroli pe farfurie și deasupra se presară baconul prăjit cu ardei iute și firele de sparanghel.

Și pentru că ideea de rețetă mi-a venit în timp ce aveam pe masă sticla de Tribun, mi-am pus și un pahar de vin când a fost gata mâncarea și am constatat cât de bine merg în această combinație, ceea ce vă urez și vouă!

testaroli

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.