Shaworma este o mâncare pe cât de consumată, pe atât de blamată. Că e plină de grăsimi, de calorii, etc. Însă, dacă e făcută corect, este o opțiune destul de sănătoasă și foarte gustoasă. Plus că se face foarte repede. De aceea am ales să fac o shaworma de pui în casă.
Întregul proces îl vedeți în video-ul de mai jos, însă pot să vă spun că durează două minute să pui laolaltă carnea cu ingredientele pentru marinare. Se lasă apoi câteva ore la rece, pentru a permite aromelor să pătrundă în carne. Când sunteți gata de masă, puneți carnea pe grătarul încins și în 5-7 minute este gata, timp în care puteți pregăti și restul garniturilor.
Până la a vă da cantitățile ingredientelor, care sunt și alea destul de simple, vreau să vă spun de ce shaworma de pui făcută în casă este o mâncare sănătoasă. Să o luăm astfel:
- pâinea – este o lipie cu puține calorii
- carnea – este pui, cu puțin ulei de măsline, făcut pe grătar
- sosul – nu e maioneză, ci iaurt, pe care eu l-am ales mai gras, pentru că în cel dietetic nu prea mai ai nimic, nici gust, nici grăsimi bune, nimic.
- salata – sunt legume proaspete și murate (deci probiotice)
- NU am pus cartofi prăjiți pentru că mi se pare cea mai mare stupizenie; nu am pus nici ketchup ori alt sos de roșii pentru că mie personal nu îmi place, dar dacă adăugați un sos de roșii făcut în casă, este la fel de bun ca și restul ingredientelor de mai sus.
Acum că am lămurit și asta, vă las cu lista de ingrediente de mai jos și making-of-ul filmat.
Shaworma de pui (4 porții)
INGREDIENTE PENTRU PUI
- 2 pulpe de pui dezosate
- 1/2 lămâie, coaja rasă și sucul
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 lingură boia dulce
- 1 lingură chime măcinat
- 1 lingură corinadru măcinat
- 1 linguriță (sau o lingură, după gust) fulgi de chili
- 3/4 lingură scorțișoară
- 1/4 linguriță nucșoară
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță sare
- 2 căței de usturoi
INGREDIENTE PENTRU SHAWORMA FINALĂ
- 4 lipii
- 2 mâini varză tocată
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură oțet
- 1 roșie mare
- 4-8 ardei iuți murați
- 150 g iaurt grecesc
- 2 linguri tahini
- 1 cățel de usturoi
- pătrunjel – opțional
- alte legume – opțional
Așadar, puteți pune ce vreți voi în shaworma de pui când o faceți în casă, dar asta e varianta mea. Nu cu de toate, ci cu chestii care știu sigur că dau cel mai bun gust.