Prin primăvară am fost în vizită la doi din furnizorii lanțului de fast food McDonald’s. M-am tot străduit să scriu o postare, dar planetele nu s-au aliniat. Acum vreo două săptămâni, o nouă vizită la alți furnizori a aranjat planetele mai bine. Așa că o să vă povestesc despre chestia asta pentru că e interesant.
Fără să fac nicio reclamă, eu am fost mereu fană McDonald’s. La KFC nu știu dacă am mâncat de 3-4 ori în viața asta, dar la Mc, mănânc o dată la câteva luni. E al naibii de gustoasă mâncarea asta nu tocmai sănătoasă. Că da, poți să iei o salată (auzisem eu o comparație destul de porno la această acțiune, de a mânca salată la Mc, dar nu o voi reproduce aici), mai ales că acum știu ce și cum e cu salata, dar ce rost are?! Mai ales când cartofii prăjiți sunt cei mai tari din lume… Dar să revenim la chestii mai sănătoase.
Eisberg – furnizor McDonald’s
Știți voi pungile alea de salată din magazine pe care scrie că nu mai trebuie spălată? Ei bine, când se nimerea să mai iau, eu tot o spălam. Știu, femeie nebună!… Acum nu o mai fac, însă. Eisberg are o fabrică mică și eficientă pe centura București, unde ambalează legumele aduse fie din România, fie din alte țări, în funcție de sezon. O parte din afacere este dedicată producției pentru tot ce înseamnă proaspăt la Mc: salate, felii de măr, legume pentru hamburgeri. Ne-am pus hainele de protecție pe noi și am pornit în vizitarea fabricii. Am văzut cum totul este extrem de bine controlat, de la temperatură la ambalare și cum toate cele sunt spălate mult mai bine decât aș face-o eu acasă, cu apă curată din pânza freatică adâncă. Deci da, pot să recunosc fără tăgadă că de atunci am devenit fan Eisberg.
Paranteză
Și când eram mică țin minte că mai mergeam cu școala prin diverse fabrici și mi se părea fascinant. Nu, nu aș putea lucra într-una, dar faptul că vezi întregul proces, mi se pare genial. Am fost în fabrici diverse, de la anvelope (acolo lucra tata), la nasturi (Munplast-ul era la 5 minute de grădiniță – da, mai țin minte de atunci), de la Mini (da, da, în Anglia), la pâine (vezi mai jos). Toate mi s-au părut demențiale. Într-un abator nu mi-aș dori să ajung, prefer să cred în continuare că toată carnea vine din galantar, dar în rest, toate chestiile sunt foarte interesant de observat cum ajung din materie brută ceea ce folosim noi zilnic.
Titan – furnizor McDonald’s
Până de curând, adică atunci când am fost eu, Titan, adică Good Mills, era producătorul chiflelor pentru McDonald’s, însă acum un grup danez a preluat divizia respectivă. Irelevantă această informație în economia articolului ăsta. Pentru că eu vreau să vă vorbesc despre cât de bine mirosea în fabrică, despre cum chiflele nu au conservanți, ele sunt livrate congelate către restaurantele din toată țara și trebuie să fie consumate în maximum două zile de la decongelare pentru că altfel se strică. Ne-am distrat la liniile de producție, am rămas uimiți de grandoarea cuptorului și a răcitorului și ne-am amuzat la cernerea semințelor de susan pe chiflele dodoloațe, pe care îți venea să le pupi așa cum ieșeau ele pufoase de la dospire. Deci da, și cu pâinea e ok.
Toneli – furnizor McDonald’s
Acum, în toamnă, am ajuns și la o fermă Toneli, de găini, acolo unde cresc păsările speciale pentru McDonald’s. Ce au ele de-s speciale? Păi hrana. Și asta pentru că standardele Mc țin ca furajele cu care sunt hrănite, să fie cu soia nemodificată genetic. În plus, găinile sunt crescute la sol. Cu ocazia asta am aflat și eu cum arată acest crescut la sol, adică nu sunt închise în celule, ci au și pe unde să se plimbe. Dar am aflat de la veterinar că ouăle celor crescute la baterie (în celulă) sunt mai safe pentru că nu intră în contact cu excrementele, așa cum se mai poate întâmpla la cele crescute așa, la sol. Mai sunt și alte găini care văd și lumina soarelui. Alea sunt ceva mai șmechere, iar ouăle sunt marcate cu indicele 0. Astea de le-am văzut noi sunt 1, iar cele la baterie, sunt 2. La consum ajung numai ouăle categoria A, adică perfecte, cele cu imperfecțiuni, prea murdare sau foarte fin fisurate, ajung în industrie, iar categoria C, cele sparte, sunt distruse. Categoria A, mai e, la rândul ei, împărțită pe dimensiuni, de la S la XL, ca la haine. Am mai aflat că legal, ouăle au termen de valabilitate 28 de zile, dar ținute la frigider, pot rezista și mai mult.
Gata cu lecția de ouat. Vă mai spun doar alegerea mea: găini crescute la sol sau eventual și cu ieșire la soare pentru că am, poate proasta convingere, că și animalele sunt stresabile și dacă pot să îmi limitez energia negativă care pătrunde în mine, atunci încerc pe toate căile. La carne nu o să renunț prea curând, oricât de milă mi-ar fi de animale și încerc astfel să compensez pe alte părți. Știu că pentru karma vițelului din farfuria mea, asta nu mai contează, dar cine știe, poate contează pentru karma mea.
Fotografiile, inclusiv cele extrem de sexy din deschidere, sunt cele oficiale, furnizate de McDonald’s.