călătorii

LA PLIMBARE PRIN NEPAL (2)

continuare

Azi îmi propusesem să părăsesc Kathmandu-ul şi să vă port pe drumurile pline de gropi şi claxoane ale Nepalului, dar a mai rămas o codiţă aici pe care nu o pot rata.

Shoppingul de lux la Kathmandu. Exact! Pentru că, la fel ca oricare altă capitală, şi cea a Nepalului dispune de un bulevard de shopping şi relaxare, iar aici, acesta se numeşte Durbar Marg. Dacă te-ai plictisit de curry-urile şi masalele locale, deşi Thamelul e plin de restaurante cu meniu occidental, inclusiv pizzerii, hamburgerii şi restaurante cu friptură de vită în sos de piper verde, poţi să te delectezi cu o pizza la Pizza Hut sau o găleată de aripioare picante le KFC pentru că printre magazinele cu haine occidentale şi orientale, scumpe, vizavi de unicul mini-mall (se numeşte mall, deci trebuie să-i respect denumirea), vei găsi şi faimoasele fast-food-uri. Dar şi alte restaurante elegante, scumpe, de fiţă, magazine pe măsură şi cofetării cu prăjituri cât se poate de europene şi apetisante.

Tot din Kathmandu, poţi să antamezi şi diversele excursii faimoase ale turismului local: zboruri spre Everest, plimbări prin junglă, rafting şi, evident, trekkingul. Zborurile spre colosul planetei se pot face cu un avion mic, de 12 locuri sau cu elicopterul. Cu avionul, urci până în vârf, dai o tură şi în 20 de minute eşti înapoi. Distracţia asta te costă vreo 160 de dolari. Varianta mult mai interesantă este cea şi mult mai scumpă, normal. Zborul se face cu elicopterul şi durează în jur de trei ore jumate, cu două escale, din care una în tabăra de pornire a ascensiunilor pe Everest, la 5545 m. Mai sus nu te duce, din păcate, dar mi se pare foarte tare să treci 5 minute prin tabăra respectivă. Un mic detaliu, însă, m-a împiedicat să bifez şi acest obiectiv, un detaliu de 1500 de dolari… Cine mă cunoaşte, ştie că eu nici cu telescaunul până la cota 1400 nu urc, deci cu atât mai puţin să simt vreo plăcere din escaladarea munţilor nepalezi, aşa că nici despre trekking nu vă pot povesti. Şi nici despre rafting, pe care l-aş fi făcut cu plăcere, însă nu am prea avut când şi nici râul nu prea era învolburat, deci ar fi fost mai curând o plimbare cu barca. Aşa că am zis pas.

Şi dacă tot veni vorba mai sus de junglă, hai să vă povestesc azi şi despre faimoasa junglă nepaleză… Când am citit programul excursiei, gândul mi-a zburat instant la Mowgli care sărea dintr-o liană în alta, printr-o vegetaţie luxuriantă. Zona de lume era cam aceeaşi, plimbarea cu elefanţi făcea parte din program, deci expectanţele erau pe măsură. Buuuun. Şi iată-mă într-o pădure de foioase. Punct. Singura chestie mai exotică erau nişte arbori foarte mari, cu un trunchi interesant. Şi am înţeles că anumite plante parazit cocoţate pe crengile lor ar fi fost orhidee, însă nu era sezonul înfloririi lor. Însă experienţa junglei este una amuzantă, plăcută, care merită încercată. Toate programele turistice includ plimbări cu piciorul prin pădure (mi-e jenă să o mai numesc junglă), văzut de rinoceri care par cam plantaţi acolo pentru turişti, tură cu caiacul pe râu, cu vedere la crocodili, dacă ai noroc (eu am avut), văzut de maimuţe, porci mistreţi, căprioare, diverse păsări şi o urmă de tigru înfiptă în noroi (despre care am convingerea că era făcută cu o ştampilă special pentru turişti pentru că era una singură într-un loc, foarte recentă şi sigur nu ar fi lăsat tigrul liber să circule pe acolo pe unde e traseul pe care grupul mare de turişti imprevizibili îl parcurge – şi discutând cu un neamţ care mai fusese pe aici, zicea că şi el a văzut urma…). Însă partea cea mai amuzantă a excursiei a fost cea legată de elefanţi: vizită la ferma de elefanţi (cam deprimant, însă, pentru că sunt legaţi şi nu e tocmai plăcut peisajul), plimbarea prin pădure în foarte inconfortabila nacelă montată pe spatele lor, dar şi foarte amuzantă şi, cea mai tare chestie, baia cu elefanţi în râu. Dacă eşti mai preţios din fire şi mai obsedat de igienă, nu e tocmai recomandat. Dar dacă eşti dispus să nu ţii cont de aceste detalii mărunte, călăritul elefantului, duşul făcut cu trompa şi bălăcitul cu ei, care sunt nişte scumpi, indiferent de vârstă, dar mai ales puii, este un deliciu.

va urma-

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.