Am ajuns într-o grădină din care mi-am cules singură câteva ingrediente, așa că m-am decis să le valorific astfel încât să mă pot bucura mai multă vreme de ele. Nu sunt eu mare culegătoare, nu am bucurii din astea de a-mi luar singură merele din copac, dar o mai fac din când în când. Iar acum, printre ceea ce am cules, sunt niște frunze de smochin și busuioc. Așa că m-am decis să pregătesc niște uleiuri aromatizate.
Ulei de busuioc
Pentru acest ulei aveți nevoie de 150 ml ulei de măsline și o mână consistentă de frunze de busuioc proaspăt. Frunzele spălate și blanșează 20 secunde în apă fierbinte și apoi se transferă în apă cu gheață, care să oprească procesul de gătire a frunzelor și astfel pierdere a culorii. Se scot din apa rece și se storc. Se pun în blender împreună cu uleiul de măsline și se blendează bine. Când frunzele s-au mărunțit foarte fin, se strecoară uleiul prin tifon alimentar și se stoarce bine.
Se toarnă în sticlă și se păstrează maximum două săptămâni, după care începe să își piardă din calități.
Uleiul de busuioc se poate presăra peste salate, mozzarella, pește sau pui gătit. Chiar și peste paste merge bine.
Ulei de frunze de smochin
Pe acesta l-am făcut prima dată cu această ocazie și am fpst surprinsă de aroma sa. Dacă nu ar fi culoarea verde intens, aș putea crede că este un ulei de cocos după gustul și mirosul său.
Aveți nevoie de o legătură de frunze de smochin și 150 ml ulei de sâmburi de strugur. Frunzele se rup și se pun în blender fără codiță. Uleiul se încinge la 110oC și se toarnă peste frunze. Se blendează până când devine un lichid fin. Se trece prin tifon alimentar și se stoarce bine, astfel încât să se obțină cât mai mult din ulei, păstrând în tifon materia uscată de la frunze.
Uleiul aromatizat de frunze de smochin se poate folosi pentru cartofi sau alte legume la cuptor, pentru pui la cuptor și chiar pentru un pilaf.