decadenţa gustului Diverse Video

CUM SE FACE UN PLATOU DE BRÂNZETURI

vin spumant

Plănuisem acest articol și vlog înainte de pandemie, doar că fix când m-am apucat de el, a venit starea de urgență peste noi și am stat cuminte în casă. Acum, însă, s-a dat liber la bântuit și am tras o fugă până în Obor pentru câteva brânzeturi românești cu care să mă joc pe platouri.

În ultimii ani, de când găsești și pe la noi brânzeturi foarte variate, moda platourilor de brânzeturi a început să crească. Fromagerii, delicaterii și raioane speciale în hypermarketuri, toate vând diverse tipuri de brânză, mai moi, mai tari, mai maturate sau mai proaspete, cu proveniențe din întreaga Europă. Însă, să nu uităm și bogata gamă de brânzeturi de la noi, de la telemea la cașcaval, de la caș la brânza de burduf. Și chiar și brânzeturi cu mucegai nobil, precum Năsal.

Eu, pentru acest video, am ales exact o selecție de brânzeturi românești și mi-a fost foarte greu să mă decid doar la câteva. Însă, așa cum veți vedea și în vlog, criteriul geografic este doar unul din cele în baza cărora se poate face un platou de brânzeturi. Gradul de maturare, de exemplu, este altul, iar textura poate fi și ea o modalitate de grupare a produselor. Oricare din aceste variante ați alege, însă, important este să nu supra-încărcați platoul, nici cu prea multe varietăți, dar nici cu cantități prea mari, astfel încât fiecare bucată să fie vedeta în colțișorul ei.

Pe lângă ceea ce am învățat eu de-a lungul timpului despre cum se face un platou cu brânzeturi, am mai cerut și opinia unui specialist, Alexandru Pițigoi, expert în brânză și proprietar al fromageriei Mesange din București.

Și nu uitați că indiferent de sezon sau de ocazia pregătirii unui platou de brânzeturi, acesta merge cel mai bine alături de niște vin, fie el roșu în sezonul rece, sau rose ori chiar alb în sezonul cald, dar și de spumante, indiferent de sezon.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.