decadenţa gustului

MACAROANE CU BRÂNZĂ

mac & cheese

Macaroane cu brânză sau, mai bine zis, mac & cheese, pentru că sunt făcute după rețeta americană, nu după macaroanele cu brânză cu care am crescut noi. Sau, cel puțin eu.

Când eram mică, mama îmi făcea macaroane cu brânză, dar în versiunea dulce, în care amesteca brânză dulce (uneori și un pic de telemea), cu ou (și smântână) și apoi totul cu pastele, eventual chiar cu niște zahăr presărat pe deasupra. Însă mac & cheese american este o combinație de paste cu fondue. Bine, de fapt, nu e chiar ca la fondue, dar așa am făcut eu versiunea mea, obținută din resturile din weekend.

Practic, pentru această rețetă nu a trebuit să cumpăr decât o pungă de mix de brânzeturi rase și jumătate de litru de lapte (mai puțin nu dădeau și eu de câțiva ani nu mai am lapte în casă). În rest, totul a fost din produsele pe care le aveam deja prin cămară și frigider. Cum ar fi câteva tipuri de brânzeturi, paste, vin deja desfăcut, rămas din weekend. Și dacă nu îl aveam pe acesta, oricum aveam câteva pungulițe la congelator pentru că de câte ori îmi rămâne ceva vin, pe care nu apuc să îl beau după vreo reuniune cu prietenii, îl pun la păstrare pentru gătit decât să îl las să se răsufle prea mult timp.

Rețeta de macaroane cu brânză americană nu include și vinul, însă dacă la fondue merge cu alcool, m-am gândit că ar merge și la sosul pentru mac & cheese. În rest, este o rețetă ușoară, de pregătit în vreo 15 minute și de stat la cuptor încă vreo 15.

Macaroane cu brânză

INGREDIENTE (pentru 2 porții)

Nu vă luați după poză, eu am fost ceva mai generoasă cu cantitățile…

  • 100-120 g paste (macaroane, pene) – eu am folosit pene integrale pentru că asta aveam în casă
  • 30 g unt
  • 30 g făină
  • 1 cană lapte
  • 1 cană vin alb sau rose
  • 1 cană brânzeturi rase (important este să fie brânză care se topește, gen mozzarella, cheddar, etc)
  • 1/2 cană panko sau pesmet
  • 1/4 cană parmezan ras
  • 1 lingură boia dulce
  • nucșoară
  • sare, piper

PREPARARE

Se pune apă cu sare la fiert pentru paste. Acestea se fierb cam cu un minut mai puțin decât scrie pe cutie pentru că ele se vor mai găti și la cuptor.

Separat se face un rântaș din unt cu făină, amestecând mereu. Când s-a gătit făina (aproximativ 2 minute), se adaugă treptat laptele și vinul, până se obține un sos semi-gros. Se adaugă brânzeturile rase și se mai lasă pe foc aproximativ un minut, ca acestea să se topească. Se asezonează cu sare, piper și nucșoară rasă (aproximativ un sfert de linguriță).

Se amestecă pastele cu sosul și se pun în vas(e) termorezistente.

Se amestecă pesmetul simplu sau pesmetul panko (eu am folosit panko, pentru că îmi rămăsese de la masa de Crăciun) cu parmezanul ras și cu boiaua și se presară peste macaroanele cu brânză.

Se dau la cuptorul încins la 200oC pentru aproximativ 15 minut, cât să prindă crusta aurie și crocantă.

Și atât. Cel mai bine este să le serviți calde, ca să se întindă frumos brânza din interior.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.