decadenţa gustului

FRIGĂNELE SĂRATE PENTRU UN BRUNCH DE SĂRBĂTOARE

brunch

Ne-am obișnuit cu toții ca frigănelele să fie dulci, cu zahăr vanilat, cu gemuri și sosuri care mai de care. Dar de ce nu ar fi și sărate? Mai ales că în India așa se mănâncă, frigănele sărate. Și după cum vă spuneam și în povestea de mic dejun despre frigănele, în Portugalia și Brazilia, sunt considerate (în varianta dulce, evident) desert de Crăciun.

Am dat întâmplător peste o rețetă de frigănele sărate în stil thai, însă m-am decis să o adaptez la aromele indiene pentru că aveam în casă un borcan de pastă de curry indian și pentru că, așa cum vă spuneam mai sus, ele cam așa se mănâncă la ei. Și m-am decis să vă prezint acum această rețetă pentru că, chiar dacă nu sunt dulci, sunt o variantă minunată de brunch pentru zilele libere de Sărbătorile ce urmează.

Frigănele sărate

INGREDIENTE (pentru două persoane)

  • 2 felii mari de pâine sau 4 mici
  • 1/2 conservă lapte de cocos
  • 2 linguri pastă de curry
  • sucul de la 1/2 limeta
  • 2 fire ceapă verde
  • 5 ouă
  • unt sau ulei de floarea soarelui pentru prăjit

PREPARARE

Pâinea se taie felii groase și se lasă la uscat. Dacă aveți felii rămase de la masa de Crăciun de cu o zi înainte, cu atât mai bine.

Într-un blender se pun laptele de cocos, curry-ul, zeama de limetă, un fir de ceapă tăiat bucăți mari și partea albă de la al doilea și un ou. Se mixează și se toarnă sosul într-o tavă. Se pun feliile de pâine în sos și se lasă 1-2 ore la înmuiat, întorcând periodic.

Se prăjesc frigănelele în unt sau ulei. Separat se prăjesc câte două ochiuri de persoană.

Se așază ochiurile peste feliile de pâine și se presară cu codițele de ceapă verde tocate. Eu am mai pus peste ochiuri și câteva granule de sare cu aromă de mango, mai mult pentru aspect, dar nu este nevoie, mai ales că nu toți sunteți nebuni ca mine astfel încât să aveți 10 tipuri de sare în casă… Oricum, pasta de curry este sărată și nu mai trebuie sare adăugată.

TIPS:

  • Puteți folosi și ulei de cocos la prăjire, însă doar dacă le mâncați imediat (este valabil și pentru unt), altfel, dacă apucă să se răcească un pic, devin slinoase.
  • După cum ziceam, rețeta pe care o văzusem eu era în versiunea de frigănele sărate thai, așa că dacă aveți chef, puteți cumpăra thai green curry și să îl puneți în locul celui indian, la care să mai adăugați și câteva picături de sos de pește și câteva fire de coriandru proaspăt, pentru un gust mai autentic. În cazul ăsta, la final, presărați deasupra și frunze de coriandru, nu doar ceapa verde. Dar fiți atenți să nu devină prea sărat de la combinația de curry verde și sos de pește. Gustați totul înainte.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.