Săptămâna trecută am fost invitată de Cristina la un nou live din seria ei de filmări în care gătește cu prietenii. Și m-am gândit să îi pregătesc o mâncare indiană și să îi povestesc despre cum a fost prin călătoriile mele în India.
Și pentru că am zis că acușica începe postul, am ales o mâncare vegetariană, mai ales că o mare parte din populația Indiei este vegetariană. Rețeta este din zona de Sud a Indiei, acolo unde nuca de cocos este regină. În plus, provine din zona Hyderabad, a cărei mâncare este faimoasă pentru iuțeala sa, însă ceea ce am pregătit pentru Cristina a fost adaptat gustului românesc, cu doar o urmă de iuțeală, așa că puteți să adaptați și voi cantitatea de ardei folosită.
Mâncare indiană vegetariană din vinete și ardei
INGREDIENTE
- 2 vinete mici
- 1,5 linguriță turmeric
- 80 ml cană ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță mix panch phoran masala (vezi mai jos compoziția)
- 2 cepe roșii
- 10 frunze de curry (se găsesc pe siteurile cu produse indiene)
- 1 lingură ghimbir ras
- 1 lingură usturoi zdrobit
- 2 linguri semințe de coriandru măcinate
- ardei iute uscat (după gust)
- 2 linguri pastă de tamarind (se găsește la raioanele etnice în supermarketuirle mari)
- 2 ardei grași sau capia verzi
Pentru sos
- 50 g arahide crude fără coajă
- 25 g semințe de susan
- 80 g nucă de cocos rasă
- ardei iute (după gust)
Pentru panch phoran masala – părți egale din:
- semințe de fenicul
- boabe de muștar negru (găsiți la magazinele naturiste sau pe siteurile cu produse indiene)
- nigella (sau negrilică, cum i se mai spune)
- fenugreek (sau schinduff, cum i se mai spune – se găsește în magazinele de condimente online sau în cele de produse natriste)
- chimion
PREPARARE
Primul pas este să tăiați vinetele în bucăți mari și să le presărați cu sare și turmeric. Se lasă aproximativ 20 de minute, timp în care faceți sosul. Arahidele, susanul și nuca de cocos se prăjesc în tigaie fără ulei până devin aurii și apoi se râșnesc împreună cu ardeiul iute ca să devină un fel de făină. Se adaugă 1/2 cană lapte de cocos și se mixează.
Într-o tigaie se încinge puțin ulei și se pune panch phoran masala la prăjit. Când încep să pocnească se adaugă ceapa tăiată felii și frunzele de curry. Se lasă câteva minute să se înmoaie ceapa și se adaugă ghimbirul și usturoiul zdrobit. Se adaugă coriandrul și ardeiul iute uscat (dacă mai vreți) și se mai lasă un minut. Se adaugă pulpa de tamarind, sosul de cocos și vreo două căni de apă și se lasă aproximativ 10 minute la fiert.
Între-timp se prăjesc vinetele în ulei doar cât să prindă față și se adaugă în sosul gătit. Se lasă câteva minute și se adaugă și ardeiul tăiat bucăți. Se mai lasă câteva minute și se asezonează cu sare. Ardeiul trebuie să fie al dente când e gata.
La ea acasă, această mâncare indiană vegetariană s-ar fi servit cu orez fiert în aburi, dar eu am lăsat-o ca atare pentru că este suficient de sățioasă.