Săptămâna trecută am primit o cocotă (adică cocotte, dar mă distrează jocul de cuvinte cu termenul românesc) tare drăguță de la Kitchen Shop spre testare. Și cum sunt de felul meu mai puțin răbdătoare, ca să nu sunt de-a dreptul nerăbdătoare, m-am pus pe ea. Și am pus în ea un coquelet de vară.
Când m-a contactat PR-ulde la Kitchen Shop să îmi propună această testare și mi-a trimis link-ul cu produsul, am realizat că mare parte din vasele ceramice de gătit din bucătăria mea sunt marca Emile Henry, de la tăvile de tarte la tajine. Și acum am și această cocotă simpatică, perfectă pentru 2-3 porții de mâncare (în bucătăria mea extrem de compactă, nu prea am loc de vase mari). Ce mi-a plăcut însă cel mai mult la ea este că poate fi pusă și direct pe aragaz (eu am cu gaz, dar merge și pe inducție), deci nu e doar de cuptor. Și, evident, merge spălată în mașina de vase. Aleluia!
În cutia în care a venit împachetată era și o broșură cu câteva rețete propuse de producător, așa că m-am inspirat de acolo și am făcut un coquelet de vară, înlocuind bibilica propusă de ei și făcând rețeta după propriul meu gust.
Coquelet de vară
INGREDIENTE (pentru 2 porții)
- 1 coquelet
- 1/2 kg mazăre nouă (în păstaie)
- 6-8 cartofi noi medii
- 1 legătură ridichi
- 4 morcovi mici
- 1/2 legătură mărar
- 4 frunze salvie
- 200 ml supă de legume
- 100 ml vin alb sec
- 4 linguri ulei de măsline
- sare, piper
PREPARARE
Coquelet-ul l-am rumenit în uleiul de măsline încins în cocotte-ul pus direct pe aragaz. Am stins cu vinul și am adăugat cartofii și morcovii întregi. Apoi am adăugat supa de legume, salvia, sare și piper după gust și am pus capacul, dând la cuptor la 180 grade Celsius cam 35 minute.
Cartofii i-am curățat doar sub jet de apă, și morcovii i-am răzuit doar, nu curățat, păstrând un pic din codița verde. Dacă vreți să faceți la fel, aveți grijă să îndepărtați mizeria din jurul tulpinei cu vârful cuțitului.
Mazărea curățată de teci (dacă folosiți mazăre gara curățată, puneți doar 300 g) și ridichile le-am pus mai târziu, când cartofii și morcovii erau aproape gata, după cele 35 de minute. Am mai lăsat 10 minute cu capacul pus și apoi am scos capacul, pentru a lăsa minunatul coquelet de vară să se rumenească.
La servire am presărat mărarul proaspăt tocat peste legumele coapte și carne.
Nu e mare filosofie, practic este un „one pot meal”, pentru care nu trebuie să muncești mai deloc, dar care este minunată ca masă de weekend.