Cred că v-ați prins deja că îmi plac brunch-urile. Și combinațiile interesante cu ouă. Așa că sunt mereu în căutare de astfel de variante. Și pentru că este brunch, e musai să fie cu un vin bun alături. Așa am găsit rețeta asta de ouă coapte, pe care am adaptat-o după propriul gust, astfel încât să se potrivească cu feteasca neagră de la Alira pe care o aveam în cămară.
Rețeta de mai jos este inspirată din una din cărțile mele preferate de bucate Inside chefs’ fridge, Europe, și din frigiderul Adelinei Grattard de la Yam’Tcha din Paris.
Ouă coapte cu ciuperci
INGREDIENTE (2 porții)
- 10-15 g ciuperci urechi de lemn uscate
- 20 g unt
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri sos de soia
- 1/2 legătură pătrunjel
- 200 ml smântână dulce
- 2 linguri oțet de orez
- 4 ouă
- sare, piper
- (ulei de trufe)
PREPARARE
Ciupercile se pun în apă fierbinte și se lasă 15-20 minute. Formele ceramice sau de metal se ung cu puțin unt. Cuptorul se preîncălzește la 180 grade și se pune în el o tavă cu apă.
După ce s-au înmuiat ciupercile, se toacă grosier. Usturoiul și pătrunjelul se toacă mărunt. Într-o tigaie cu unt se pun ciupercile, usturoiul și sosul de soia și se trag câteva minute.
Se așază mixul de ciuperci pe fundul celor două forme. Deasupra se presară pătrunjelul. Se sparg câte două ouă în fiecare formă. Smântâna se amestecă cu oțetul și un pic de sare și se toarnă în formă în jurul ouălor. Deasupra se macină piper.
Se dau la cuptor, punând formele în tava cu apă și se lasă 8-10 min, până se încheagă albușul.
La final se poate presăra deasupra și niște ulei de trufe, pentru aromă, dacă aveți chef.
Practic, dacă nu puneți la socoteală timpul de înmuiere a ciupercilor, totul este gata în 15 minute. Deci exact așa cum e bine pentru un brunch.
Alegerea mea de wine pairing de data asta a fost o Fetească Neagră de la Alira din 2014.