Eu sunt mare fană măsline și le consum în diverse forme, fie ele ca atare, fie sub formă de tepanadă sau în mâncăruri. Ori măsline marinate, ca acestea pe care vi le arăt aici. Mai exact, se ia una bucată mix de măsline și se gătește foarte puțin cu mirodenii ca să se obțină niște arome intense ce să dea culoare mesei.
Este, ca de obicei, o rețetă ușoară, rapidă și cu puține ingrediente, iar inspirația ei vine de undeva de pe malurile Mediteranei, acolo unde mi-ar fi plăcut anul ăsta să îmi petrec măcar câteva zile. Dar în lipsă, m-am răsfățat cu mâncăruri de vacanță, gin tonic și mult prosecco rece.
Măsline marinate
INGRDIENTE:
- 300 g măsline amestecate (eu am folosit două tipuri de măsline verzi și două de măsline kalamata)
- 1 lingură semințe fenicul
- 1 linguriță rozmarin uscat
- coaja de la o lămâie și zeama de la o jumătate de lămâie
- coaja de la o portocală
- 1 foaie de dafin
- 1 linguriță fulgi de chili (eu am folosit fire de chili)
- 70 ml ulei de măsline extravirgin
PREPARARE
În tigaia uscată se pun semințele de fenicul și se lasă un minut ca să își dezvolte aromele. Se adaugă rozmarinul, dafinul, coaja de lămâie și portocală și fulgii de chili. Se mai lasă un minut, apoi se adaugă măslinele și uleiul. Se mai lasă încă un minut și la sfârșit se adaugă zeama de lămâie după gust.
Se pot pune pe masă imediat, așa calzi sau se pot lăsa la răcit. De fapt, se pot și păstra la frigider vreo săptămână, așa că este unul din acele preparate pe care poți să le faci pentru un party sau o cină, bune de gustare înainte să vină masa, și care pot fi făcute în avans ca să nu ai grija lor.
Puteți pune alături și o salată de cartofi de vară.