Săptămâna trecută am fost la un eveniment organizat de Nordic Food la care s-a vorbit mult despre cofetărie și creșterea acestui segment pe piața românească, iar la final am plecat acasă cu un kit complet de pregătire a unui tort rapid.
Cum mă știți mai rebelă de obicei, am zis că tortul îl fac așa cum vreau eu, nu așa cum mi-au spus ei. Nu că ar fi fost ceva în neregulă cu rețeta lor de tort rapid, ci pentru că imaginația mea a produs și aceasta variantă.
De la Nordic Food am primit un set de blaturi Casa Grande, un litru de frișcă Elle & Vivre și o mână de ciocolată Valhrona. Blatul puteți să îl faceți singuri sau să luați orice tip de blat gata făcut, dacă chiar vreți să obțineți un tort gata în 10 minute. Din păcate, frișca Elle & Vivre nu se găsește în orice supermarket, dar dacă puneți mâna pe o cutie, prețuiți-o pentru că este genială. Cât despre ciocolata neagră, la fel, este excelentă, însă nu se găsește decât pentru cofetăriile profesionale, așa că o puteți înlocui cu orice altă ciocolată neagră de calitate.
Tort rapid cu frișcă și ciocolată
INGREDIENTE:
- 3 blaturi precoapte
- 1 litru frișcă lichidă
- 100 + 100 g ciocolată neagră
- 1 păstaie vanilie
- 150 g zahăr brun
- 20 ml apă de flori de portocal
- 200 g zmeură proaspătă
- decor: biscuiți Oreo, marshmallows, batoane de napolitană vărgate, ciocolățele Kinder
(pentru decor, puteți să vă jucați cum vreți)
MOD DE PREPARARE
Prima oară am pus la fiert siropul de flori de portocal. Într-o sută de ml de apă am pus 50 g zahăr brun și apa de flori de portocal și i-am dat un clocot. Între timp am bătut aproape toată frișca (care trebuia ținută la rece în prealabil ca să se poată bate) cu restul de zahăr și semințele din păstaia de vanilie (păstaia rămasă am pus-o în borcanul cu zahăr ca să îl aromatizez) pentru a obține o cremă chantilly. Am păstrat 70 ml pentru ganache-ul de ciocolată de deasupra.
Am însiropat blatul de la bază, peste care am pus o cantitate generoasă de frișcă, aproape jumătate. În frișcă am plantat zmeura pe tot blatul. Am pus al doilea blat și l-am însiropat. O nouă porție bună de frișcă și de data aceasta am tocat 100 g ciocolată pe care am presărat-o deasupra. Am pus și ultimul blat, pe care l-am însiropat un pic. Am completat cu frișcă pe marginile pe unde rămăsese gol și am curățat pentru un efect de naked cake.
Între-timp am pus la topit ciocolata rămasă, amestecată cu frișca rămasă. În mod normal, pentru un ganache ar trebui să fie o proporție 1 la 1 pentru ciocolată și frișcă, însă eu mi-am dorit o glazură mai curând decât un ganache, așa că am pus mai puțină frișcă. După ce ciocolata s-a topit și am amestecat-o bine, am turnat glazura peste tort, lăsând-o să curgă pe alocuri și m-am jucat cu decorul.
Și gata tortul rapid cu frișcă și ciocolată care a trebuit să treacă printr-un drum călduros până a ajuns la poze… Și la mâncat, evident!