când îi chinuie talentul

NAKED BY TIBERIU CĂPUDEAN

Pe Tibi, aka Tiberiu Căpudean, îl știu de prea mulți ani ca să le mai țin șirul. Să fie 10 sau mai mulți. Dar nu asta contează, contează că îmi este un om drag și că mă bucru mult pentru expoziția Naked by Tiberiu Căpudean la care a avut vernisaj aseară.

Și mai mult mă bucur că am fost părtașă la începuturile acțiunilor sale fotografice în vara trecută, când a început să surprindă trupurile dezgolite ale unor bărbați normali, cu forme nesculptate în săli sau Photoshop, arătând frumusețea lor nestingherită.

Da, sunt bărbați gay și poate că voi oripila pe mulți cu această postare cu admirația mea pentru fotografiile lui Tibi. Dar mi se rupe, pentru că dincolo de orientarea sexuală, toți sunt oameni. Oameni mișto, unii dintre ei îmi sunt prieteni buni, iar calitatea lor umană nu este dată de preferințele din dormitor.

Expoziția Naked by Tiberiu Căpudean de la MNAC care ține între 6 și 13 iunie este corelată cu Bucharest Pride 2018, care va fi săptămâna viitoare, iar ulterior va călători în încă două destinații, deocamdată: Bruxelles și Madrid. Partea interesantă a expoziției, dacă mai avea nevoie de încă ceva, e că fiecare fotografie este dotată cu un QR code care prin scanare dezvăluie povestea fiecărui protagonist. Fiecare bărbat implicat în proiect a relatat cum a simțit pe propria piele homofobia și rasismul, pentru că subiecții provin din toate rasele și mediile sociale, atât români cât și străini.

Naked s-a născut din dorința mea de a-i ajuta pe cei din afara minorităților sexuale să ne înțeleagă. Nu să ne accepte – niciodată nu mi-a plăcut această abordare – pentru că a iubi sau a fi atras de un alt bărbat nu este ceva rău. Se spune că ura și frica răsar din ignoranță. În România 6 din 10 oameni nu vor să abiă un vecin sau coleg homosexual. Biserica ortodoxă vrea să dispărem, iar politicienii se prefac că nu existăm. Așa că am decis să arăt cine suntem – fără filtre sau Photoshop.

Așa declara Tibi pentru interviul amplu pe care l-a dat pentru site-ul Medium.

Așadar, vă invit la muzeu pentru că până la urmă o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, iar eu nu am folosit aici decât vreo trei sute și ceva.

Naked by Tiberiu Căpudean ♥ 6 – 13 iunie 2018 ♥ MNAC București

2 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.