decadenţa gustului

PASTE DE CASĂ ȘI DISTRACȚIE LA CULINARYON

Acum fix două săptămâni îmi petreceam seara într-un loc nou și spectaculos: Culinaryon, cel mai nou studio de gătit din Bucureși. Am gătit împreună cu echipa mea și cu celelalte echipe paste de casă și lava cake.

Parte a unui lanț internațional de astfel de locații, spațiul din București are trei studiouri în care te poți aduna cu colegii de muncă sau cu prietenii la petreceri de gătit pentru că de fapt despre asta e vorba, despre distracție, nu despre gramajul ingredientelor. Muzica e tare și antrenantă, bucătarii sunt mereu puși pe șotii, făina zboară prin aer și pastele se întind în jurul camerei. Așa a fost la noi, pentru că am făcut paste de casă cu pesto și lava cake sub îndrumarea lui chef Liviu Rusu și a lui sous chef Cristi Prodan. Voi dacă mergeți veți descoperi cu siguranță alte rețete și alte șmecherii care îți pun zâmbetul pe buze.

La sfârșit ne așezăm toți la masă și ne bucurăm de ce am gătit și de un pahar de vin. Sau două. Că prosecco-ul era dat la început, regulamentar. A doua zi am primit și rețetele pe mail, ca să nu avem grija lor în timpul workshopului. Rețete pe care vreau să le împărtășesc și cu voi. Așadar:

Paste de casă cu pesto (4 porții)

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 200 g făină semolina (din grâu dur)
  • 180 g făină albă de grâu

Preparare:

Se amestecă cele două tipuri de făină pe o suprafață netedă. Se creează un spațiu în mijlocul făinii. Se adaugă ouăle în mijloc. Se amestecă făina cu ouăle și se frământă aproximativ 5 minute, până când aluatul se desprinde de pe mâini și atunci când apeși cu degetul, este suficient de elastic ca să urce înapoi. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă puțin la rece.

Pentru a obține linguinele, se folosește mașina de făcut paste începând cu programul nr. 1. Se
presară făina pe bucățile de aluat pentru a nu se lipi de mașină. Se suprapun foile de aluat în jumătate și se trec încă o dată prin mașina de paste la același program. După care se setează programul pe nr. 2 și se reia procesul fără a mai suprapune foile de aluat. Se continuă până la programul nr.4. Apoi se atașează accesoriul pentru franjurarea aluatului și se trec foile prin el pentru a obține niște paste de casă rapid și drăguț.

Ingrediente pesto:

  • 60 g muguri de pin
  • 160 ml ulei de măsline extravirgin
  • 12 g usturoi
  • 48 g parmezan
  • 68 g busuioc proaspăt
  • 16 ml zeamă de lămâie

Preparare:

Se blendează toate ingredientele până se obține o pastă.

Asamblare + alte ingrediente:

  • 140 ml supă de legume
  • busuioc proaspăt pentru decor

Pastele se fierb în apă cu sare aproximativ 2 minute. Se încălzește pestoul în tigaie cu supa de legume și se adaugă pastele fierte și se amestecă pe foc 1-2 minute. Se decorează în farfurie cu busuioc proaspăt.

Revin și cu lava cake în curând.

Foto: Culinaryon

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.