decadenţa gustului

CUM SE FACE LAVA CAKE

Vă povesteam cu ceva timp în urmă despre distracția de la Culinaryon, unde am gătit paste de casă cu pesto și lava cake. Tot atunci vă promiteam să revin cu rețeta de la unul din cele mai comandate deserturi în restaurante, dar și printre cele mai ușor de făcut.

Așa că vremea înnorată de afară m-a făcut să mă gândesc la niște comfort food, iar lava cake se încadrează cu siguranță aici.

Lava cake

INGREDIENTE (4 porții):

  • 160 g ciocolată neagră (72%)
  • 180 g unt
  • 100 g zahăr
  • 4 ouă
  • 50 g făină
  • cacao (opțional)

PREPARARE:

Ciocolata împreună cu 160 g unt se pun la topit la bain marie (adică într-un vas așezat deasupra unei crăticioare cu apă care fierbe, dar care să nu atingă bolul cu ingredeintele ce trebuie să se topească numai din căldura aburului). Când s-au topit, se amestecă pentru a se omogeniza. Ouăle se bat cu zahărul și se adaugă făina. Se toarnă ciocolata topită și se amestecă tot. Untul rămas se folosește la ungerea formelor de brioșă, care apoi se tapetează cu făină sau cu cacao, pentru un gust mai intens. se toarnă compoziția în forme și se dă la cuptorul încins la 180 grade Celsius, vreme de aproximativ 11 minute (prăjitura trebuie să fie închegată la suprafața, însă moale la interior). Și gata!

Cel mai adesea, lava cake se servește cu înghețată (de vanilie – banal, sau mai interesantele paring-uri cu înghețată de fistic sau sorbet de portocale ori mango), dar mie îmi place extrem de mult gustul intens, catifelat al ciocolatei, așa că prefer să mă bucur de ea ca atare, fără niciun adaos de sosuri, zahăr pudră sau alte artificii. Dar voi puteți să o mâncați sau serviți altora cum vreți.

Alternativă: sunt cofetari sau bucătari care pentru a fi siguri de „lava” care se va prelinge din prăjitură atunci când este tăiată, aleg să pună o parte din compoziție la congelator, sub forma unor bile, pe care apoi le introduc în mijlocul formelor de brioșă în care au turnat aluatul chiar înainte de a le da la cuptor, căldura topind bila înghețată, dar neînghegând-o ca pe margini.

Foto: Culinaryon

Leave a Comment