decadenţa gustului

WORKSHOP DE BUCĂTĂRIE PERSANĂ

Săptămâna trecută am răspuns pozitiv invitației din partea ICEP Hotel School de a participa la un workshop de bucătărie persană în relativ noul lor sediu, pe care oricum voiam să îl vizitez de ceva vreme.

Elegant Taste of Persia este numele sub care chef Sanaz ne-a prezentat un aperitiv, un fel principal și un desert, toate cu aromele orientale ale Iranului de astăzi. Sanaz, purtând numele unui trandafir, este un chef femeie simpatică, născută la Teheran și relocată în București de trei ani, care creează feluri fusion pornind de la bucătăria persană pe care a învățat-o în familie, acolo unde o ajuta pe bunica sau participa la reuniunile săptămânale de la diverse mătuși, când se strângeau 20-30 de persoane, care se adunau în jurul meselor îmbelșugate.

Puțin diferită de celelalte bucătării din zonă, bucătăria iraniană sau persană este foarte proaspătă și combină aromele dulci cu cele acrișoare, gusturile picante cu cele temperate. Despre preparate picante din bucătăria lor nu am învățat încă, însă acesta a fost doar primul workshop din seria pe care chef Sanaz a pregătit-o la ICEP.

Bucătărie persană la lucru și pe masă

După cafeaua de întâmpinare, acompaniată de curmale umplute cu miez de nucă, cei zece participanți ne-am strâns în bucătăria școlii pentru a începe preparatele ce la sfârșit urma să le devorăm într-o liniște care spune multe. :)

Chef Sanaz ne-a dat fiecăruia o sarcină și cum o terminam, un nou task ni se atribuia. Pentru că aveam de pregătit două aperitive, lipie, fel principal și desert. Primul aperitiv pentru care am făcut și lipia cu susan negru și coajă de lămâie a fost un humus făcut din boabe de năut din conservă. Al doilea, cu adevărat persan, a fost Koukou Sabzi, un fel de brioșe, să le zicem, făcute din foarte multe ierburi aromatice tocate și legate cu ajutorul oului, apoi puse la cuptor în forme de brioșă. Mi s-a părut interesant încă din faza de pregătire, dar după ce l-am gustat, a devenit felul meu preferat din acea seară.

A urmat câte o prepeliță pentru fiecare, pe care chef Sanaz o marinase încă de dimineață în suc de rodie, care a fost acompaniată de un sos din rodii cu ceapă și de o „punguliță” din foi de plăcintă umplute cu orez simplu și orez cu șofran și presărate cu fistic zdrobit. Iar pentru ca farfuria să fie completă, câte un ou de prepeliță fiert a fost pus ca decor.

Desertul de la acest workshop de bucătărie persană a fost o budincă de orez cu șofran, cardamom și caju, foarte simplu de făcut, a cărui rețetă vi-o voi dat cât de curând.

Acestea toate fiind pregătite, ne-am așezat la masă și ne-am bucurat de mâncăruri cu care nu ne întâlnim în fiecare zi. Ceea ce vă invit și pe voi, mai ales că la ICEP se pregătesc și alte workshopuri interesante. Deci fiți pe fază, eventual abonați-va la newsletter-ul lor.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.