decadenţa gustului

MÂNCARE INDIANĂ DE LINTE

Sau Taka daal. Sau, în varianta mea, mâncare indiană de fasole mung. Și asta pentru că m-am decis într-o zi să fac o mâncare indiană de linte, dar am constatat că de fapt nu aveam în casă linte și îmi era lene să mă duc până la supermarket, așa că m-am folosit de fasolea mung pe care o aveam.

Fasolea mung e un tip de fasole micuță, cam cât lintea, verde-kaki sau neagră, care se folosește mult în bucătăria asiatică, dar am găsit-o și în cea din Orientul Mijlociu. Pe la noi o găsiți în magazinele cu produse asiatice sau arăbești și, evident, online.

Așadar, această mâncare indiană de linte se poate face cu linte roșie sau verde, ori cu fasole mung și, cred că dacă vă străduiți, merge și cu orez roșu ori negru sau chiar cu fasole normală. Pentru că e compusă din două etape, prima o fiertură de boabe, iar a doua, un unt aromatizat.

Mâncare indiană de linte (Taka Daal)

INGREDIENTE:

  • 1 cană linte (fasole mung)
  • 2-3 cm ghimbir proaspăt
  • 1 frunză de dafin
  • 1 lingură turmeric
  • 100 g unt
  • 1 linguriță chimen
  • 2 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță fulgi de chili (sau după gust)

PREPARARE:

Dacă folosiți fasole mung, atunci, ar trebui lăsată la înmuiat vreo oră înainte. Lintea, însă, o puteți pune direct la fiert. Ca să le zic generic, boabele se pun la fiert cu ghimbirul feliat, turmericul și dafinul. La sfârșit se asezonează cu sare. Untul se încinge și se adaugă în el usturoiul feliat, chimenul și fulgii de chili și se lasă câteva minute pe foc, până devine usturoiul auriu.

Se pun boabele fierte în farfurie, din care se pescuiește frunza de dafin și deasupra se toarnă untul aromatizat.

Și asta e tot. Rapid și foarte aromat. Și destul de sănătos. Iar feliuțele alea crocante de usturoi prăjit sunt minunate!

2 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.