decadenţa gustului

ZEPTER COOKING CLASS CU REȚETE

La începutul săptămânii am participat alături de alți bloggeri la un Zepter cooking class dedicat Paștelui. Am gătit împreună miel, pui, vită, paste cu legume, salată de vinete și am colorat ouă. O să încep complet nejurnalistic, cu concluzia: a fost drăguț, am constatat cât de repede poți să gătești diverse chestii, clar a fost sănătos și complet nesărat.

Dar să detaliem!

Eu am acasă de multă vreme un set de oală și sită de la Zepter și mă folosesc intens de el. Deci știu cât sunt de rezistente, mai ales că are cel puțin 10 ani. Acum ne-am jucat cu oale și tigăi noi-nouțe, cu capace mai șmechere decât cele pe care le am eu. La Zepter cooking class am avut parte de un mic training înainte și apoi ne-am pus pe gătit. Echipa mea (am fost căpitan de echipă) a gătit pui în sos de portocale cu orez basmati și friptură de vită cu sos de mascarpone cu ciuperci. O altă echipă a gătit mielul cu legume într-un vas cu capac cupolă, inspirat de tajine-ul marocan, care să permită scurgerea aburului condensat înapoi în mâncare, și a colorat ouăle. Iar cea de-a treia echipă a gătit de post, paste cu legume și salată de vinete.

Team Andra la Zepter Cooking Class

După cum ziceam, eu am tras la sorți partea de cărneturi, ceea ce mi-a plăcut foarte mult. Orezul l-am pus practic câteva minute pe foc, după care l-am lăsat pe masă să se gătească singur în aburul din oală. Și pentru pui și vită am petrecut doar câteva minute pe plită. Deci, mai ales pentru proiectul meu de gătit rapid, astfel de oale și tigăi sunt numai bune.

Acum, rețetele de mai jos sunt pentru vasele cu pricina, dar dacă nu aveți, pot fi făcute și în alt fel de vase, ajustând un pic timpii de gătire.

Friptură de pui cu sos de portocale și orez basmati

  • 2 bucăți piept de pui dezosat
    3 portocale
    1 lingură de muștar
    2 linguri de miere
    1 ardei mic chili
    mix condimente: scorțișoară, turmeric, ghimbir, usturoi praf
    orez basmati
  • Pieptul de pui se masează cu mixul de condimente, apoi se așază în vasul de frigere rece, iar sursa de căldură se potrivește la mediu timp de 5 minute. În acest timp, se va face suc de portocale cu More Juice Press. După cele 5 minute, se întoarce pieptul, se adaugă sucul, muștarul și ardeiul chili, iar sursa de căldură se dă la minim timp de 10 minute. Se adaugă mierea și se oprește sursa, după care se mai lasă 15 minute.
  • Orezul basmati: Se pune o masură de orez cu două măsuri de apă la fiert pe sursa de căldura medie. Cand acul indicator este la jumătatea zonei verzi se oprește sursa și se lasă 15 minute cu capacul pus.

Friptură de vită cu sos de ciuperci și piper verde

  • Se încinge un vas grill la sursa medie până când acul indicator intră în zona verde a termocontrolului cadran dry. Se așază friptura în vas, se presează ușor cu furculița, se pune capacul și se lasă 1,5 minute. Se întoarce pe partea cealaltă și se lasă tot 1,5 minute. Se oprește sursa și se mai lasă cu capacul pus timp de 5 minute. Apoi se scoate friptura și se lasă la odihnit.
  • În acest timp se pun în vas ciupercile tăiate felii subțiri și piperul verde și se dă drumul la sursa de căldura timp de 5 minute. Se adaugă 2 linguri de ricotta și 4 de mascarpone, se amestecă și se oprește sursa. Se mai lasă 2-3 minute.

Celelalte echipe de la Zepter Cooking Class

Cei care au făcut mielul, doar l-au pus la foc, conform rețetei de mai jos, și într-timp au colorat ouă cu hârtie creponată (pe care au udat-o și au învelit ouăle în ea până s-a uscat, transferând culoare pe coajă), dar și într-un mod extrem de interesant cu praf de vopsea de ouă. Mai exact, ouăle puse la fiert în aburi, odată ce s-au umezit, au fost presărate cu praful colorant de diverse culori și s-a pus înapoi capacul pentru a lăsa aburul să creeze culori amestecate, asemănătoare operelor de artă abstracte.

Echipa vegetariană a făcut o porție de paste pe care le-a pus uscate, la un loc cu legumele în oală și cu foarte puțină apă și le-a lăsat acolo la fiert în umiditatea lăsată de lugume. Au ieșit geniale. De fapt, o să vă spun ceva ce nu o să le placă celor de la Zepter, dar asta e, mi-o asum: pastele au fost cele mai bune pentru că au conținut printre legume și măsline kalamata și capere, ce erau deja sărate. Și asta pentru că bucătăria Zepter nu încurajează deloc punerea sării în mâncare, considerând că legumele sau carnea au suficiente minerale pentru a avea propriul gust. Or, pentru o persoană ca mine (și ca ceilalți bloggeri care tânjeam după câteva fire de sare), care adoră mâncarea cu gust puternic, cu arome prezente, sarea este Dumnezeu pe Pământ.

Friptură de miel la abur

  • O pulpă de miel sau spată (lamb knuckle)
    4 cepe roșii
    500 g morcovi
    1 kg cartofi
    Mix de plante mediteraneene – cimbru, rozmarin
    Mix de condimente – după gust (boia, tumeric,ardei iute/chili, chimen, fenicul)
    Piper mozaic
    Opțional – puțin vin rose
  • Se asezonează bine mielul cu mix-ul mediteraneean, apoi se așază în vas, fără a adăuga niciun fel de grăsime. Se pun lângă miel legumele curățate, spălate și tăiate în bucăți mari, se acoperă și se lasă 5 minute la temperatură medie. Apoi se reduce sursa la temperatura minimă pentru ca totul să se pregătească încet, în suc propriu 75 min. Din când în când se agită vasul. După 75 min, se ridică vasul de pe sursa de caldură și se lasă acoperit încă 15 min. În ultimele 15 minute de pregătire, se poate turna ușor și puțin vin rose (nu este neapărat necesar deoarece în vasele Zepter totul se poate găti fără adaos de lichide, în suc propriu).

Paste cu legume

  • O sticlă roșii pasate
    Zuchini mic
    Ardei gras tricolor
    Capere
    Măsline negre
    Ciuperci 200 g
    Paste făinoase- 100 g
    100 ml apă
    Busuioc, piper mozaic
    2 linguri ulei măsline
  • Se pun toate ingredientele (cu excepția uleiului și a mirodeniilor) în vasul Zepter rece. Sursa de căldură se dă la mediu timp de 5 minute după care se reduce la minimum și se păstrează timp de aproximativ 20 minute. La final se adaugă uleiul, busuiocul și piperul proaspăt măcinat.

La final am primit diplomă de participare, ca să știe tot popru’ că am fost pe acolo, și o carte de bucate ca să mai facem și alte chestii rapide acasă.

Foto: Daniel Ursache

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.