decadenţa gustului

CUM SĂ FACI TURTE DE MĂLAI

Zilele astea am încercat să ies cât mai puțin din casă. Mai e cineva pe aici care nu știe cât de mult detest iarna?! Mă rog… Ideea e că duminică aveam chef de gătit și am căutat să fac ceva ce puteam încropi din ce aveam prin casă. Așa am ajuns să fac turte de mălai mexicane pe care le-am adaptat un pic.

Cum am ajuns la această formă de turte de mălai

Ca orice pui de moldoveancă, am mereu în casă mălai. De fapt, mi se pare că oricine ar trebui să aibă, pentru că este unul din ingredientele din care poți face mai multe chestii rapid și de efect, nu doar mămăligă. Sau, mă rog, pornind de la mămăligă, poți să o transformi, să o adaptezi, să obții chestii interesante.

De asemenea, aveam și ardei iute pentru că îmi place, îl pun adesea în mâncare. Și, dacă nu aveam ardei proaspăt, așa cum e rețeta, sigur am mereu ardei iute uscat, fulgi, boia iute și chiar și ardei iuți murați. Rețeta originală, fiind de sorginte mexicană, este cu jalapeño, dar vă garantez că merge și cu ardei iute neaoș.

Și avocadoul face parte din dieta mea constant, așa că aveam. Plus roșii, care chiar și așa, fără gust, îmi place să le am mereu în frigider și, implicit, în farfurie.

Somonul cam este peștele meu preferat din ceea ce se găsește la noi. Că mai greu cu mahi-mahi pe aici… Așa că aveam  în congelator și rondele de somon.

Deci, cu o asemenea desfășurare de forțe prin rezervele mele mi-a fost ușor să stau la adăpost în casă și să pregătesc o rețetă pe care o găsisem de curând și pe care oricum voiam să o încerc. Rețeta în sine era doar de turte de mălai, iar toppingul l-am pus eu, ca să obțin astfel masa de prânz. Dar voi puteți face turtele și apoi să le înmuiați în diverse sosuri sau puteți să le mâncați ca atare, pentru că sunt bune și calde, și reci, sau puteți schimba toppingurile. Poate niște sos bolognese, cine știe…

Turte de mălai cu toppinguri

  • 1,5 cană mălai
  • 1,5 cană apă clocotită
  • 1 vârf de sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1-2 linguri lapte vegetal
  • 50 g parmezan sau cheddar (sau alăt brânză tare)
  • Ardei iute (jalapeño) după gust
  • Ulei de floarea soarelui pentru părjit

Se toarnă apa clocotită peste mălai și se lasă 10 minute să se umfle. Se presară sarea, se adaugă brânza rasă, ardeiul iute, uleiul de măsline și se mai subțiază un pic cu laptele vegetal. Trebuie să aibă consistența unor clătite de tip pancakes (americane), din alea mai groase. Se pune compoziția cu lingura în tigaia încinsă și unsă cu foarte puțin ulei și se prăjesc aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.

Toppinguri

  • Somon pe care l-am gătit în prealabil (tigaie sau cuptor) și l-am desfăcut în fâșii.
  • Avocado
  • Roșii

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.