decadenţa gustului

MENIU MASTERCHEF / EPISODUL 5

Săptămâna asta nu sunt chiar aşa de încântată de preparatele mele. Tematica a fost de a crea un meniu vegetarian din ingredientele surpriză. Care au abundat în fructe de toate felurile. Şi trebuia făcut un fel principal şi un desert. Partea bună era că puteai folosi şi alte ingrediente, atâta vreme cât nu erau carne. Ingredientele date de ei au fost: radichio, kaki, fructul dragonului, physalis, ananas, cartof  dulce, ciuperci chinezeşti, ghimbir, kiwi, conopidă mov, papaya, avocado şi limetă.

Ca fel principal am decis să fac un cartof dulce la cuptor, umplut cu ciuperci trase la tigaie cu sos de soia, ulei de susan şi oţet de vin, acompaniat de salată de radichio cu ulei de măsline şi zeamă de limetă. Teoretic, a ieşit interesant pentru că aveam combinate toate gusturile: dulcele cartofului dulce, săratul ciupercilor cu soia, amarul de la radichio şi acrul de la limetă. În practică, însă, cartoful dulce este mult prea dulce pentru gusturile mele. La cuptor nu-l mai pregătisem până acum şi nu mi-a plăcut, la fel cum nu-mi place nici sub formă de piure. Cred că singura variantă în care îmi place este prăjit, ca să fie crocant şi foarte bine asezonat cu sare şi piper.

La desert am decis să fac un dip pentru ananas pe care să-l garnisesc cu un fel de gem de ghimbir. Aşa-zisa dulceaţă de ghimbir s-a transformat însă în procesul de producţie şi a ajuns mai curând un ghimbir caramelizat (nu, nu l-am ars, doar că am realizat că aveam o cantiate mult prea mică pentru ceea ce aş fi vrut eu de fapt), pe care l-am amestecat în robot împreună cu crema de mascarpone şi coniacul, obţinând astfel un sos delicios pentru înmuiat ananasul în el. Chestia asta mi-a plăcut mult pentru că iuţeala ghimbirului, al cărui fan de asemenea nu sunt, a echilibrat foarte bine gusturile celorlalte ingrediente.

O altă sursă de nemulţumire a fost faptul că, numai din vina mea, am uitat să iau de la birou aparatul foto şi a trebuit să mă descurc cu o janghină de pe acasă şi cu telefonul mai vechi (pentru că cel curent e în service…), încercând variante de poze cu ambele şi într-un final selectând câte una jenibilă de pe fiecare aparat.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.