Explozia de culori din piețe m-a inspirat să mă joc un pic cu legumele și să fac o tartă, așa că am adaptat o rețetă pe care o folosesc adesea atunci când am musafiri și vreau să pregătesc ceva rapid și gustos.
Deși arată complicat, este o rețetă simplă, pe care o puteți pregăti într-o după-amiază liniștită, și lângă care puteți savura un vin la fel de elegant precum tarta cu legume, un merlot Grand Vin de la Alira.
Tartă cu legume
INGREDIENTE
- 1 aluat foietaj
- 1 cutie cremă de brânză
- 1/4 dovleac plăcintar mic
- 1/2 vânătă mică
- 1/2 dovlecel mic
- mix de condimente
- ulei de măsline
- sare
PREPARARE
Vă trebuie o formă de tartă de aproximativ 20 cm diametru în care să așezați aluatul foietaj ca atare, tăindu-i colțurile, astfel încât să se încadreze în forma rotundă. Evident, puteți să o faceți și într-o tavă dreptunghiulară sau pătrată. Peste aluatul pus în formă, întindeți crema de brânză. Pentru un gust mai puternic, dacă vreți, puteți adăuga în cremă și alte tipuri de brânză, cum ar fi pecorino, telemea sau brânză cu mucegai albastru. Eu am lăsat-o simplă, pentru un gust mai delicat. Am presărat, însă, deasupra, un mix de condimente grecești care include usturoi, ghimbir, anason, rozmarin, chili, boia și piper, dar voi puteți alege orice fel de condimente aveți în casă sau vă plac.
Legumele le-am tăiat felii subțiri, astfel încât să fie maleabile, mai ales cele de dovleac, având în vedere că trebuie așezare ușor curbat în tarta cu legume. Feliile rotunde le-am tăiat apoi pe jumătate pentru a fi mai ușor de așezat pe tartă. Rândul exterior l-am format din dovleac, apoi cel de la mijloc l-am pus din felii de vânătă, iar la interior am pus dovlecelul. Pentru că îmi rămăsese o mică gaură în centru, am tocat niște dovleac care să contrabalanseze din punct de vedere cromatic. Aceasta a fost abordarea mea de decorare a tartei de legume, însă puteți să fiți oricât de creativi, cu feliile așezate oricum altfel.
La final am mai presărat un pic de mix de condimente grecesc, sare și ulei de măsline și am dat tarta la cuptor aproximativ 25 minute la 180 grade până ce aluatul a devenit auriu și legumele s-au înmuiat.
[…] sărate, însă în perioada asta când vine toamna, așa sunt inspirată. După ce am încercat o variantă cu mai multe legume, acum m-am gândit să mă opresc asupra legumei mele preferate: sparanghelul. Așa că am […]