decadenţa gustului

CREME BRULEE CU TRANDAFIRI

În urmă cu două săptămâni am absolvit cursurile școlii de bucătari ICEP, ocazie cu care a trebuit să pregătesc un fel principal și un desert. Dacă la felul principal am ales ceva pe bază de ton, pentru desert m-am orientat către un creme brulee ușor de făcut, dar foarte de efect.

Și pentru că întregul meniu a fost unul orientat către vară, cu ingrediente fresh, am dat o notă florală și desertului, așa că am făcut un creme brulee cu apă de trandafiri, o aromă pe care eu o ador și aș pune-o în o grămadă de chestii. Hmmm… Dacă stau bine și mă gândesc, chiar o pun! :D

Și pentru că știți că nu sunt deloc zgârcită, am zis că ar fi frumos să împărtășesc și cu voi rețeta. Rețeta de bază, însă, la care eu am venit cu aroma, o am de la Mimi, minunatul șef patiser de la hotelul Hilton, acolo unde, de altfel, mi-am făcut și practica din timpul școlii.

Creme brulee cu trandafiri

INGREDIENTE:

  • 400 g smântână dulce 35-40% grăsime
  • 80 ml lapte
  • 40 ml apă de trandafiri
  • 160 g gălbenuș (aproximativ 8-9 bucăți)
  • 75 g zahăr
  • zahăr (brun) pentru caramelizare
  • petale de trandafiri uscate

MOD DE PREPARARE:

Smântâna, laptele și apa de trandafiri se amestecă cu zahărul și se dau în clocot. Lichidul se toarnă amestecând peste gălbenușurile amestecate la rândul lor. Compoziția astfel obținută se toarnă în formele de creme brulee (vase mici termorezistente), care se așază într-o tavă cu apă și se dau la cuptor la 150 grade Celsius pentru 35-45 minute, în funcție de cuptor și de vase.

Se presară cu zahăr și se arde suprafața cu torța de bucătărie. La final se presară petalele de trandafir uscate.

NOTE:

Limita între o cremă perfect catifelată și una răscoaptă este destul de fină, așa că faceți o probă pe cuptorul vostru în primă fază, pentru a ști care sunt timpii potriviți.

În cofetăria profesionistă cantitățile de ouă se exprimă în grame, pentru că diferențele de la un ou la altul pot schimba calitatea finală a preparatului. Așa că țineți aproape un cântar și măsurați câte gălbenușuri trebuie să puneți.

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.