Am lucrat pe post de chelnăriţă atât în România, cât şi în Tenerife. Deci ştiu cum e să apreciezi un bacşiş binevenit. Totuşi, povestea cu bacşişurile mi se pare un pic cam aiurea. Adică, eu văd lucrurile în felul următor: omul şi-a făcut bine treaba, îl răsplăteşti, nu, ceea ce se întâmplă foarte des în zona de servicii din România, nu îl răsplăteşti. Oricum, dacă mergi la avocat, la arhitect sau la magazin, nu laşi niciunuia bacşiş că ţi-a zâmbit frumos. Plăteşti doar taxa aferentă şi gata. Deci lăsatul bacşişului la restaurant, la taxi sau mai ştiu eu pe unde este un pic deplasat. Omul a făcut o treabă pentru care se afla acolo, nu ţi-a făcut ţie vreo favoare. De aici şi până la a ţi se trece pe factură cei 10% aferenţi bacşişului, mi se pare drum lung, încheiat cu o nesimţire crasă. Şi totuşi, mai ales prin ţări străine, acest sistem se practică!
	

							
							
M-am gandit adeseori la treaba asta, mai ales ca, stim amandoua, pe rand, am fost de-o parte si de alta a barului. Pana la urma, am ajuns la concluzia ca, din solidaritate, imi vine sa las ceva, indiferent ca este vorba de cei 10% sau nu. Pe de alta parte, ma gandesc ca oamenii astia care lucreaza in bar (ma refer aici la cei a caror singura sursa de venit provine de acolo) muncesc pe salariu minim pe economie de cele mai multe ori.Pe ei ii inteleg, fiindca stiu si eu cum este atunci cand, dupa o zi de munca in care te-au frecat la icre care cum a vrut, pleci acasa cu bani de un pachet de tigari, iar taxiul ti-l platesti din amaratii aia de 4 milioane sau cat o mai fi salariul minim :)
Care-s tarile alea unde se trece bacsisul pe facutura? ca sa le evit.
In SUA am vazut ca exista pe bon/chitanta o rubrica „tip” unde poti trece bacsisul pe care vrei sa-l dai atunci cand platesti cu cardul, dar sa fii jegmanit in halul asta n-am intalnit. Bineinteles ca atunci cand mi-a fost dat spre semnare am facut pe prostul si n-am trecut nimic acolo :-D
Apropo de ideea de bacsis si faptul ca-l dai cand omul si-a facut bine treaba, ma-ntreb daca la curve lasa vreunul bacsis pentru ca si-a facut aia bine treaba :-)))
http://www.waiterrant.net/ intr-unul din posturi spunea omul asta ca ei, ospatarii, in SUA efectiv traiesc din bacsisuri – au un salariu simbolic.
Ceea ce nu stii tu e ca in anumite tari chelnarii sunt impozitati 8% din salariu in ideea ca ei castiga acest bacsis. Normal se lasa intre 10 si 15%, deci 8% se considera o medie, unii dau, altii nu dau bacsis. Daca nimeni nu ar lasa bacsis atunci ei ar trebui sa plateasca din salariul lor acest impozit pe presupusul bacsis.