decadenţa gustului

MÂNCAREA IORDANIANĂ: CUM SE FACE MAQLUBA

maqluba

Nu puteam în Iordania să nu explorez mâncarea locală, despre care voi și reveni cu un video cât de curând. Însă una din chestiile pe care nu am apucat să le testez acolo a fost maqluba, o mâncare iordaniană de casă, pe care o găsești și la restaurant… până se termină, așa cum am pățit noi.

Ajunși un pic după ora prânzului la două restaurante, am constatat că nu mai aveau, și cum era ultima zi, nu am apucat să o mai caut și în alte părți. Așa că am făcut ce face orice food blogger, și anume am apelat la resursa online. Și m-am pus pe gătit. Cam asta a ieșit, with my personal touch.

Încă ceva, maqluba înseamnă cu susul în jos, penru că așa se face această mâncare, și se pare că este un fel de origine palestiniană.

Maqluba

INGREDIENTE

  • 1 vânătă mică
  • 500-800 g piese de pui
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 6 cuișoare
  • 6 păstăi cardamom verde
  • 3 frunze de dafin
  • 2 căni orez cu bobul lung
  • 1 ceapă
  • 3-4 morcovi de mărime medie
  • 1 cartof mare
  • 1/2 conopidă mică
  • 3/4 cană fidea
  • 1 linguriță turmeric
  • 3/4 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță ienibahar măcinat
  • 1/4 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 linguriță zaatar (mix de condimente arăbesc)
  • 3 căței usturoi
  • 1/3 cană semințe de pin
  • sare
  • piper
  • ulei

PREPARARE

Bucățile de pui se lasă un timp la marinat cu sare, piper, chimenul măcinat, cuișoarele întregi, frunzele de dafin și păstăile de cardamom zdrobite. Apoi se pun în cratiță la fiert cu ceapa tăiată bucăți mari și 4-5 căni de apă și se fierb aproximativ 20 min. Se strecoară supa și se păstrează carnea separat. Vânăta se taie felii și se lasă 30 minute cu sare presărată deasupra, pentru a scoate amăreala din ea, apoi se spală și se șterg. Peste orez se toarnă 3 căni de apă fierbinte și se lasă 10 minute la înmuiat, iar apoi se scurge.

Se încinge uleiul și se prăjesc pe rând, pentru câteva minute fiecare, morcovii felii, cartoful felii, conopida desfăcută în inflorescențe, feliile de vânătă, iar apoi se scot pe prosop de bucătărie. Se scurge uleiul în exces și se mai păstrează cam un cm pe fundul tigăii. Se prăjește fideaua și când a devenit aurie, se adaugă orezul opărit și se prăjește și el puțin. Se adaugă toate mirodeniile și se potrivește de sare, ținând minte că mai este și supa sărată.

Se așază bucățile de pui pe fundul unei oale, deasupra se pun legumele prăjite și se acoperă cu orezul, presând bine. Se toarnă supa rămasă de la pui, iar dacă nun este suficient cât să acopere puțin orezul, se mai adaugă apă. Se acoperă și se dă la foc mediu pentru vreo 30 minute. Amestecând orezul de la suprafață din când în când.

Straturile construirii mâncării

Semințele de pin se prăjesc în tigaie (fără ulei).

Când e gata, se acoperă oala cu un platou și se întoarce cu fundul în sus. Se lasă câteva minute ca să se desprindă tot și apoi se presară cu semințele de pin.

Se poate servi cu saltă de crudități și/sau cu iaurt.

Pentru că în cele 3 hypermarketuri în care m-am dus în ziua în care voiam să fac această mâncare iordaniană nu am găsit semințe de pin, eu am păstrat o pare din fideaua prăjită pentru a o presăra deasupra pentru textură.

PS: Lumea ar putea spune că negustând-o la fața locului, nu am de unde să știu cum este cu adevărat balanța de gusturi. Ei bine, nu este chiar așa. Când ești familiarizat cu o bucătărie, cu combinațiile de condimente și arome, îți este simplu să compui un preparat „după ureche” sau după o rețetă pe care nu ai mai întâlnit-o. Iar mâncarea iordaniană face parte din ceea ce noi numim mâncare arăbească, și care este prezentă în toată zona Orientului Mijlociu, dar și în restaurantele de profil de la noi.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.