decadenţa gustului

BUTTERFISH CU SOS ROȘU DE CARDAMOM ȘI PAPAS ARRUGADAS

Probabil că deja v-ați speriat de cuvintele necunoscute din titlu, dar nu e chiar așa complicat. Butter fish-ul este un pește minunat, cu carne albă, cu fileuri consistente, mediu de gras și foarte versatil în gătit. Iar papas arrugadas este denumirea unui mod de gătire a cartofilor din Insulele Canare, în traducere exactă însemnând cartofi ridați.

Cum sunt proaspăt întoarsă de pe tărâmul peștelui delicios și acasă mă aștepta o sticlă de Flama, am fost inspirată să pregătesc acest butterfish cu sos roșu. Știu că regulile tradiționale nu combină peștele alb cu vinul roșu, însă pentru că rețeta mea are arome puternice, terestre, asocierea cu cupajul de Cabernet Sauvignon și Merlot din Flama Roșu Baricat este una de bun augur.

Butterfish cu sos roșu de cardamom și papas arrugadas

INGREDIENTE: (pentru două porții)

  • 2 fileuri de butterfish a câte 200 grame
  • 100 g sare
  • 6 cartofi mici
  • 100 g măsline kalamata fără sâmburi
  • 200 ml suc de roșii din roșii conservate
  • 3 păstăi cardamom
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • 1 linguriță zahăr
  • 75 g smântână
  • 20 g unt
  • 2 linguri ulei de măsline

ingrediente butterfish

PREPARARE:

Primul pas este să punem cartofii la fiert. Cele 100 g sare se pun într-o crăticioară cu apă și se pun cartofii la fiert în coajă în această apă sărată. La origini, papas arrugadas se fierbeau în apă oceanică, de aici și cantitatea mare de sare.

Pentru sos eu am folosit un suc de roșii consistent, făcut în casă, dar puteți folosi o conservă de roșii decojite, blendate. Sucul de roșii se pune pe foc cu foarte puțină sare, piper, oțetul, zahărul și cardamomul scos din păstăi și zdrobit. Se lasă două minute. Se adaugă smântâna și se mai lasă un minut. La final se adaugă untul și se închide focul.

Între-timp se pun măslinele tocate grosier într-o tigaie și se prăjesc câteva minute. Se scot și se păstrează într-un castronel încălzit. Se adaugă în tigaie uleiul de măsline și se pun fileurile de butterfish la prăjit, lăsându-le câte două minute pe fiecare parte (timp aproximativ în funcție de grosimea fileurilor).

Se pune sosul de roșii cu cardamom ca bază în farfurie. Se așază fileul deasupra și peste se presară măslinele prăjite. Alături se pun cartofii fierți întregi.

Este o rețetă rapidă, deși pare sofisticată, care este la fel de pretabilă și pentru prânz și pentru cină, și în timpul săptămânii, dar și pentru masa cu prietenii din weekend.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.