V-am spus vreodată cât de mult detest eu perioada asta? Adică frigul… La mine când scade temperatura sub 20 de grade (cu plus!), deja nu mai e bine. Una din puținele chestii plăcute pe care pot să le fac în perioada asta, însă, este să gătesc. Și îmi place să mă joc cu preparatele la cuptor. Așa că de data asta mi-am pus mintea cu niște cartofi copți împănați cu o cremă de brânză.
Toți am crescut cu cartofii copți, dar de ce să nu îi facem mai gustoși și mai apetisanți? Și asta ar fi o variantă la îndemână.
Cartofi copți cu cremă de brânză
INGREDIENTE
- 10 cartofi mici
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță sare (mare, fulgi)
- 50 g brânză cu mucegai albastru
- 50 g smântână acră
- microplante sau ceapă verde sau chives
PREPARARE
Cartofii în coajă se spală bine și se pun într-un castron ca să fie mai ușor de amestecat. Se toarnă uleiul și se presară sarea și se amestecă bine, astfel încât cartofii să fie acoperiți cu o peliculă de ulei și sare. Se pun în tava cu hârtie de copt și se dau la 200 grade 45 minute.
În funcție de mărimea cartofilor, pot fi gata mai repede sau mai târziu. Puteți să îi verificați înțepându-i cu un cuțit.
Cât stau la cuptor, se pregătește crema de brânză prin sfărâmarea brânzei cu mucegai și amestecarea ei cu smântâna.
Când sunt cartofii copți, se crestează în cruce în partea superioară și se apasă pe cartof, astfel încât să se desfacă, să înflorească. În această crestătură se pune câte o lingură din crema de brânză.
Deasupra se presară chives sau ceapă verde tocată proaspăt ori, așa cum am făcut eu, microplante. Eu am ales să pun nasturium, amarant, ice flower și busuioc japonez. Și în caz că vă întrebați ce sunt chestiile alea mici, verzi și simpatice, ei bine, sunt cucamelos!