A fost un an urât pentru mine cu lipsa călătoriilor și incertitudinea instalată. Și am încercat să compensez cum am putut. Iar mâncarea din alte colțuri ale lumii a fost o tentativă de compensare. Așa că zilele trecute, când Instagramul mi-a amintit că în urmă cu 6 ani descopeream prima oară aromele Indiei veritabile, mi-am făcut poftă de ceva de acolo. Așa că m-am pus pe pregătit o budincă indiană din lapte, așa cum găsești frecvent prin meniurile de desert de la ei.
Eu am zis că e de fapt o budincă lassi, pentru că este făcută aproximativ din aceleași ingrediente precum lassi, băutura pe bază de lapte și iaurt atât de populară acolo.
Budincă indiană din lapte
(pentru 2 sau 3 porții, în funcție de cât de mari sunt vasele în care le faceți)
INGREDIENTE
- 100 ml smântână de gătit grasă sau frișcă lichidă
- 130 ml lapte condensat
- 100 g iaurt grecesc
- 6 păstăi cardamom
- 30 g fistic decojit
- 1/4 rodie
PREPARARE
Se amestecă smântâna cu laptele condensat și iaurtul. Se zdrobește cardamomul și se adaugă în compoziție. Se mixează totul și apoi se strecoară. Se toarnă în forme și acestea se pun într-o tavă în care se toarnă apă până la jumătatea înălțimii formelor (la fel ca pentru creme brulee). Se dau la cuptor la 180oC pentru 15-20 min. Se scot, se lasă la răcit și se presară cu fistic zdrobit și boabe de rodie.
Puteți vedea întregul proces de producție în filmulețul de mai jos.
În India și lassi-ul și budincile de acest fel se servesc adesea în vase mici, de lut, de unică folosință, ce sunt apoi aruncate, așa că la colț de stradă poți să vezi mormane de astfel de vase. Din păcate, însă, oricât de spectaculoasă ar ieși o poză într-un astfel de loc, nu este decât un alt morman de gunoi. Așa că eu am ales varianta mult mai eco a cupelor termorezistente, pe care le folosesc și la sufleuri și la ouă coapte și la orice altceva ce necesită porții individuale făcute la cuptor.