Este plin sezon de picnicuri și eu mi-am adus aminte de ieșirile la iarbă verde din copilărie. Nu țin minte pe atunci să le fi chemat picnicuri, ci fix așa, „mergem la iarbă verde”. Dar de atunci am crescut, am fost de mai multe ori să iau masa pe păturică și am învățat cum să pregătești un picnic.
Așa că mi-am făcut un set de reguli de bază pentru acest gen de activitate, pe care vreau să îl împărtășesc cu voi, alături de câteva rețete.
Cum să pregătești un picnic
- Ai grijă să împachetezi alimentele în recipiente etanșe, ca să eviți împrăștierea lor prin coș sau genți.
- Eu aleg mereu produse rezistente la transport și căldură, pe care le poți mânca cu mâna direct pentru că este complicat să stai să tăi o halcă de carne în poală pe păturică.
- La fel și în cazul fructelor, este de preferat să iei fructe din care poți mușca, ce nu trebuie curățate de coajă sau tăiate. Eventual, poți face această operațiune de acasă și apoi să le pui gata porționate în caserole.
- În afară de mâncare și pătura de pus pe iarbă, nu ar strica să ai în coș loțiuni împotriva țânțarilor și căpușelor, loțiuni de soare, șervețele umede și pungi de gunoi.
- O geantă frigorifică este mereu binevenită.
Ce să iei de mâncare
După cum ziceam, eu sunt adepta mâncărurilor ce se pot consuma direct cu mâna. Deci sandvișuri, plăcinte, fructe, legume, etc. Dar alături de acestea merg și tot felul de brânzeturi, mezeluri, nuci și semințe și, în ultimă instanță, snacks-uri de la pungă.
Pentru picnicul meu de la Neața cu Răzvan și Dani am pregătit shaorma cu verdețuri, quiche cu somon, conopidă pane și salam de biscuiți, dar am avut și măsline verzi, pe care eu le ador.
Quiche cu somon fume și spanac
INGREDIENTE:
- 200 g unt
- 300 g făină
- 500 ml smântână de gătit
- 2 ouă
- 100 g somon fume
- 1 mână frunze baby spanac
- 100 g brânzeturi diverse
- sare
- un vârf de zahăr
PREPARARE:
În primă fază se pregătește crusta de tartă. Untul rece se amestecă cu făina, puțină sare, un vârf de zahăr și câteva linguri de apă rece ca gheața. După ce s-a obținut aluatul, se dă 10 minute le congelator, învelit în folie alimentară. Se scoate și se întinde foaie corespunzătoare tăvii în care va fi copt. Se așază în tavă, se înțeapă cu furculița pentru a preveni formarea de bule de aer sub el și se mai dă 10 minute la congelator. Se dă apoi la cuptorul preîncins la 180 grade C pentru aproximativ 25 minute.
Separat se pregătește umplutura prin amestecarea ouălor bătute cu smântâna și bucățile de brânză. Pe crusta de tartă coaptă și răcită un pic se așază bucățile de somon și frunzele de spanac, iar deasupra se toarnă umplutura de smântână. Se dă din nou la cuptor până se încheagă umplutura și prinde o crustă aurie, aproximativ 30 minute.
Conopidă pane cu sos de iaurt cu mentă
INGREDIENTE:
- 1 conopidă
- 2 ouă
- 100 g făină
- condimente
- ulei pentru prăjit
- 1 borcănel de iaurt
- 1 linguriță mentă uscată
- ulei de măsline
- sare
PREPARARE:
Conopida se desface în buchețele și se dă un clocot în apă cu sare, astfel încât să se înmoaie un pic. Se amestecă o parte din făină cu condimentele după gust și sare. Eu am folosit baharat, un mix de condimente din Orientul Mijlociu, dar puteți pune ce vreți voi, mediteraneene, indiene, grecești, etc. Separat se face o panadă din ouăle bătute cu făină și apă, un pic din condimentele folosite și la făină și sare. Conopida se dă prin făină, panadă și apoi se prăjește câteva minute în baie de ulei.
Separat se face un sos de iaurt amestecat cu o lingură de ulei de măsline, menta pulbere și sare.
Salam de biscuiți cu whiskey
INGREDIENTE:
- 400 g biscuiți (petit beurre)
- 200 g unt
- 50 g cacao
- 50 g ciocolată neagră
- 100 g stafide
- 50 ml whiskey
- esență de rom după gust
- 40 g zahăr pudră (vanilat)
PREPARARE:
Biscuiții se sfărâmă (eu am folosit robotul). Untul se topește și se amestecă cu biscuiții, stafidele, cacao, ciocolata topită, whiskey-ul, esența de rom și zahărul. Se răstoarnă compoziția pe folie alimentară și se strânge în formă de salam. Se lasă câteva ore la rece, pentru a se întrări.